25. фебруар 2022. Шефица делегације у ПС ОЕБС Весне Марковић на 21. зимском заседању ПС ОЕБС

25. фебруар 2022. Шефица делегације у ПС ОЕБС Весне Марковић на 21. зимском заседању ПС ОЕБС

Понедељак, 28. фебруар 2022.

Учешће шефице делегације у ПС ОЕБС Весне Марковић на 21. зимском заседању ПС ОЕБС

Весна Марковић, шефица делегације при ПС ОЕБС је учествовала на 21. зимском заседању ПС ОЕБС које се одржало 24. и 25. фебруара у Бечу у Аустрији.


Заседање је почело састанком Сталног комитета ПС ОЕБС 24 . фебруара. Након састанка Сталног комитета била је одржана заједничка седница сва три одбора ПС ОЕБС. Први дан заседања је био завршен састанком Генералног комитета за политичка питања и безбедност. Главна тема на коју су дискутовали учесници ПС ОЕБС је тренутна криза у Украјини.

Весна Марковић је на маргинама зимског заседања имала састанак са Каират Абдракхмановим, Високим представником за националане мањине ОЕБС. Абдракхманов је у разговору са шефицом српске делегације, похвалио законска решења којима се регулише статус националних мањина у Репубици Србији и додао да ће у својим препорукама предложити да Србија настави са консултовањем националних мањина током самог законодавног процеса.

Весна Марковић је упознала Абдракхманова са законским решењима, њиховом имплементацијом, али и са учешћем националних мањина у политичком животу Србије. Такође га је информисала о статусу српске националне мањине у земљама региона и додала да очекујемо да се исти стандарди који се примењују у Србији примене и у региону.

Други дан заседања је је настављен састанком чланова Сталног комитета а након њега су одржани састанци Генералног комитета за економска питања науку, технологију и заштиту животне средине и Генерални комитет за демократију, људска права и хуманитарна питања.