Петак, 16. децембар 2011.

Сусрет чланова Сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ са парламентарцем Холандије

Шеф Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе проф. др Драгољуб Мићуновић, чланови делегације Жељко Ивањи и Наташа Вучковић и заменик члана Младен Грујић примили су данас у Дому Народне скупштине кандидата Холандије за комесара за људска права Савета Европе Франса Тимерманса.


Холански парламентарац истакао је да је за протеклих десет година ПС Савета Европе дала велики допринос промовисању и остваривању  заштите људских права и  владавине права, као  и развоју демократије. У ситуацији када се и сама суочава са економским проблемима, ПС СЕ ће наставити да брине о заштити људских права  и да инсистира на спровођењу својих резолуција и препорука у  интересу  свих  800 милиона становника држава чланица СЕ, рекао је Тимерманс.

Шеф наше делегације Драгољуб Мићуновић указао  да је,  у циљу  борбе против тероризма, у развијеним земљама Савета Европе присутна тенденција да се  проширују овлашћења истражних органа,  чиме могу бити угрожена основна људска права.  Као велику противречност ширењу људских слобода и права у савременом свету  Мићуновић види у тенденцији  изразитог социјалног раслојавања и у формирању слоја  енормно богатих  насупрот све већем слоју егзистенцијално угрожених људи.  С тим у вези, закључио је да  дефицит економске правде  онемогућава ширење људских права и слобода.

 Жељко Ивањи истакао је да из ПС Савета Европе нема довољно повратних информација о спровођењу њених  резолуција препорука и о остваривању  циљева који су се желели постићи њиховим доношењем.

Наташа Вучковић је упозорила да су  угрожена економско-социјална права грађана, посебно у мање развијеним државама, довела до пораста неформалног рада, тзв сиве економије, што дугорочно утиче на остваривање њихових слобода и права и има друге негативне последице.

Франс Тимерманс је оценио да се са тим проблемом суочавају све европске земље и истакао проблем велике незапослености. Нагласио је и  да борба против криминала и корупције не сме да се одвија на терет заштите основних људских права.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2