Сусрет чланова Одбора за европске интеграције парламента Републике Српске и Републике Србије

Сусрет чланова Одбора за европске интеграције парламента Републике Српске и Републике Србије

Петак, 24. јун 2011.

Сусрет чланова Oдбора за европске интеграције парламената Републике Српске и Републике Србије

У Београду је данас одржан први састанак Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске и Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије. Чланови два скупштинска одбора, које су предводили председници Бранислав Бореновић и Ласло Варга разговарали су о будућој сарадњи и активностима на путу европских интеграција.


Ласло Варга је на почетку сусрета нагласио да се Србија налази у кључној години европских интеграција и да очекује да до краја године добије статус кандидата и датум почетка преговора. Посебно је указао на значај сарадње са државама у региону и драгоцена искуства, пре свега држава које се налазе корак даље у процесу европских интеграција, која могу допринети убрзавању тог процеса и у Србији. Варга је оценио да наша исуства у хармонизацији прописа са европским законодавством могу помоћи Републици Српској да и она успешно обави тај посао. Говорећи о даљим активностима, истакао је да ће се Одбор у наредном периоду концентрисати на контролу извршне власти, парламентарну дипломатију и комуникацију са грађанима.

Бранислав Бореновић је истакао да је ово прва званична посета овог одбора парламенту једне од земаља региона западног Балкана. Оценио је да је то добра прилика да се размене искуства на пољу европских интеграција, посебно у области усклађивања домаћег законодавства са законодавством ЕУ. Србија је у том процесу отишла даље и успешно обавља посао хармонизације, па њена исуства могу помоћи да се и у Републици Српској тај процес убрза. Бореновић је пренео жеље да Србија добије статус кандидата и позвао чланове Одбора за европске интеграције да посете Републику Српску.

У разговорима су учествовали чланови Одбора за европске интеграције Гордана Чомић и Момир Марковић и чланови Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Слободан Поповић, Сњeжана Новаковић-Бурсаћ и Радмила Коцић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2