Oкругли сто на тему: Механизми за управљање кризама у ЕУ

Oкругли сто на тему: Механизми за управљање кризама у ЕУ

Уторак, 21. јун 2011.

Одржан округли сто на тему: Механизми за управљање кризама у ЕУ

Одбор за европске интеграције Народне скупштине у сарадњи са Националним демократским институтом одржао је у Дому Народне скупштине округли сто на тему: Механизми за управљање кризама у ЕУ.


Учеснике састанка је поздравио председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга који је истакао да су законодавни процеси који се одвијају у Народној скупштини веома битни и везани за процес европских интеграција. Председник Законодавног одбора Влатко Ратковић се сложио у оцени да парламент има значајно место у процесу европских интеграција и додао да је осим усвајања закона битна и њихова примена.

У свом обраћању, директорка Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије Милица Делевић је изразила наду да ће Србија успети да одговори на преостале изазове и задатке у процесу европских интеграција, као и да ће мишљење на захтев Србије за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ бити позитивно. Она је оценила да је чињеница да Хрватска завршава преговоре добра за регион.

Присутнима се обратио, а касније и учествовао у раду округлог стола и амерички професор јавне политике Универзитета Џорџ Мејсон Дезмонд Динан. У свом излагању он је објаснио појам кризе, хронологију најбитнијих кризних ситуација током 50 година дуге историје ЕУ, могуће последице кризе на ЕУ, као и инструменте ЕУ за предупређење будућих кризних периода. Динан је истакао да криза у евро зони није претња опстанку ЕУ, образлажући да је то криза у банкарском систему, криза поверења и кредибилитета, али да то није криза система. Са процесом проширења се наставља и то је показатељ да криза неће имати системске последице, закључио је Динан.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2