Понедељак, 3. децембар 2007.

Одржан Округли сто поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

На иницијативу Одбора за рад, борачка и социјална питања, у Народној скупштини Републике Србије, одржан је округли сто поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.На иницијативу Одбора за рад, борачка и социјална питања, у Народној скупштини Републике Србије, одржан је округли сто поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Тема округлог стола, ове године, је запошљавање особа са инвалидитетом.

Отварајући округли сто, председник Народне скупштине Оливер Дулић истакао је да би плата уместо социјалне помоћи требало да буде мото за запошљавање особа са инвалидитетом у Србији. Дулић је подвукао да ће се запошљавањем већег броја особа са хендикепом, њима дати могућност активнијег учешћа у друштвеним дешавањима и постићи значајна уштеда за државу. ''Учинимо да се особе са инвалидитетом осећају као саставни део друштва, да испуне своје снове и остваре своје таленте'', поручио је Дулић.

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић навео је да у Србији живи више од 500 000 особа са инвалидитетом и да је преко 80 одсто њих незапослено, а да ће 2008. година бити посвећена бољем запошљавању особа са инвалидитетом.

У раду округлог стола учествовали су представници надлежних министарстава, Националне службе запошљавања, УНДП-а за Србију, као и представници више удружења инвалида.

Државни секретар министарства економије и регионалног развоја, Владимир Илић представио је Нацрт закона о запошљавању особа са инвалидитетом.

У наставку рада, после излагања представника, отворена је дискусија у којој су се учесници сложили са оценом да је неопходно да Скупштина Србије у што скоријем периоду донесе више законских аката који ће унапредити положај особа са инвалидитетом.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2