Уторак, 16. новембар 2010.

Одржан округли сто-жене, мир и безбедност

У Дому Народне скупштине 16. новембра представљен је Нацрт националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН –Жене, мир и безбедност у Републици Србији.У Дому Народне скупштине 16. новембра представљен је Нацрт националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН –Жене, мир и безбедност у Републици Србији. Округли сто на којем је представљен овај документ организовало је Министарство одбране и Мисија ОЕБС-а у Србији, уз подршку Београдског фонда за политичку изузетност.

Отварајући скуп, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић је истакла да је Резолуција 1325 СБ УН, усвојена 2000. године, једна од најважнијих резолуција УН у области мира и безбедносне политике. Она позива на веће учешће жена у доношењу одлука, спречавању конфликата, мировним преговорима и операцијама и указује на посебне потребе жена и деце у ратним сукобима и на потребу њихове заштите.

Наша земља је успоставила правне и институционалне механизме за унапређење родне равноправности и препознала важну улогу жена у сектору безбедности, истакла је потпредседница Народне скупштине. Оценила је да је уравнотежено учешће жена и мушкараца у политичком и јавном животу не само питање остваривања родне равноправности у нашем друштву, већ и питање достигнутог степена његове демократизације. Остваривање политике једнаких могућности за жене и мушкарце услов је за стабилност и напредак друштва. Народна скупштина је спремна да формира тело за надзор над спровођењем овог акционог плана, истакла је Чомић.

Представник Министарства одбране генерал-мајор проф. др Божидар Форца је истакао да је Влада у јуну донела одлуку о оснивању Радне групе за израду националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН- жене, мир и безбедност, у којој су били представници министарстава која се баве питањима безбедности.

Националним акционим планом обухваћени су и други аспекти заштите права жена и деце, спречавања насиља и дискриминације жена у нашем друштву и указано је на важност спречавања илегалне трговине женама, као и реинтеграције прогнаних и расељених лица, рекао је Божидар Форца. Додао је да се представљањем овог документа у Дому Народне скупштине завршава јавна расправа о овом документу.

Шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији Дајана Фалони истакла је да је за Мисију ОЕБСа приоритет да нагласи родну равноправност у свим својим програмима, а Резолуција 1325 СБ УН је кључна карика за јачање положаја жена у сектору безбедности. Подсетила је да су израду овог акционог плана помогле владе Норвешке и Канаде и УНИФЕМ.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт истакла је да Резолуција 1325 СБ УН представља историјски корак у односу УН према улози жена у сектору безбедности и реформи тог сектора. Ова резолуција је обавезујућа и Србија је на сигурном путу да је укључи у своје законодавство.

Соња Лихт је поздравила формирање тела које ће се бавити парламентарном контролом остваривања овог акционог плана.

У раду округлог стола учествовали су представници министарстава одбране и унутрашњих послова, Савета за родну равноправност Владе Србије, Управе царина, Центра за мировне мисије Војске Србије и Института за стратегијска истраживања Министарства одбране.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1