Четвртак, 23. фебруар 2017.

Девета седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници одржаној 23. фебруара, Одбор је разматрао питање актуелног стања у збрињавању тражилаца азила – миграната.


Седници су присуствовали Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Миланка Милошевић, представница Канцеларије за азил при Министарству унутрашњих послова, Љубомир Миладиновић, представник Црвеног крста Србије, Милош Јанковић, заменик Заштитника грађана, Џон Ендру Јанг, представник Високог комесаријата УН за избеглице у Београду (УНХЦР) и Мишел Сен Лот, шеф канцеларије УНИЦЕФ, као и представници цивилног друштва.

Председница Одбора др Весна Ракоњац обавестила је присутне на почетку седнице да је 20. и 21. фебруара одржана седница Одбора ван седишта у Суботици, на којој је било речи о актуелној ситуацији по питању мигрантске кризе у Србији. Како је истакла, чланови Одбора обишли су Прихватни центар за мигранте у Суботици и том приликом констатовали да су смештајни капацитети око 200 места, са три оброка дневно и да су услови боравка задовољавајући. Што се безбедносне ситуације тиче, Ракоњац је додала да није било инцидената у којима су учествовали мигранти, као и да постоје тимови људи који су задужени за пружање психолошке помоћи смештеним лицима. Оно на шта је скренула пажњу су деца мигранти без пратње, у смислу спајања са породицом и образовања.

Државни секретар Ненад Иванишевић истакао је да тренутно у Републици Србији борави између 6 и 8 хиљада миграната. Додао је да су предузете мере и по питању дислоцирања група миграната са подручја око Железничке станице у Београду, те да је отворен нови прихватни центар у Обреновцу, у коме борави 600 миграната. Иванишевић је најавио и потписивање споразума са Европском унијом, којим ће Унија обезбедити Србији 6 милиона евра за спровођење поступка добровољног повратка лица у земље порекла, при чему је већ њих 70 из прихватног центра у Прешеву изразило намеру о томе. Иванишевић је посебно нагласио да Република Србија апсолутно поштује сва међународно загарантована права миграната који бораве у Србији и да је Србија једина земља која није примењивала силу према овим лицима.

Миланка Милошевић из Канцеларије за азил изнела је податак да је у периоду од 1. јануара, закључно са 22. фебруаром ове године, од 1359 мигранта њих 999 изразило намеру да затражи азил у Србији, док је свега 69 лица заиста и поднело захтев. Обавестила је присутне да је Канцеларија извршила профилисање лица из прихватних центара и центара за азил о заинтересованости да уђу у поступак за добијање азила. Како је рекла, 99 одсто тих лица нема намеру да остане трајно у Србији. Милошевић је додала да су представници Канцеларије обишли и центар за азил у Сјеници и да је уз подршку преводилаца УНХЦР поднето 30 захтева за азил. Што се тиче повећања капацитета саме Канцеларије, у току је поступак за упошљавање 14 инспектора који ће водити сам поступак азила. На крају је додала и да је Нацрт закон о азилу и привременој заштити завршен, да је усвојен и од стране Европске комисије и да је спреман за скупштинску процедуру.

Милош Јанковић, заменик Заштитника грађана нагласио је да је сарадња овог независног државног органа и свих релевантних државних институција значајно унапређена по овом питању. Похвалио је то што је Србија једна од ретких земаља која мигранте не лишава слободе, али и указао на потребу повећања безбедности миграната унутар самих прихватних центара.

Џон Ендру Јанг из УНХЦР-а је рекао да је импресиониран начином поступања Србије према мигрантима. Указао је на питање интеграције лица која ће остати у Србији и додао да ће УНХЦР наставити да пружа подршку Србији по свим питањима.

Мишел Сен Лот, директор УНИЦЕФ-а истакао је да је од изузетног значаја образовање деце миграната којих има око 2000, школског узраста. Нагласио је да захваљујући напорима Министарства просвете, науке и технолошког развоја које је усвојило модел инклузије ове деце у школски систем Србије, 50-оро деце миграната почело је да похађа школе у Београду. Што се тиче социјалне заштите, Сен Лот је похвалио Министарство здравља које је омогућило пет посета патронажних сестара мајкама и новорођенчадима, као и право на вакцинацију деце, у складу са календаром имунизације у Републици Србији.

Љубомир Миладиновић, испред Црвеног крста Србије, између осталог је истакао да у оквиру Црвеног крста Србије функционише „Служба за тражење“ кроз коју се омогућава мигрантима проналажење и комуникација са члановима породице и пријатељима. Миладиновић је истакао да је било 49 случаја проналажења у Србији, док су 24 случаја била прекогранична.

Представници цивилног друштава указали су на добру сарадњу са државним институцијама и релевантним међународним организацијама у циљу решавања мигрантске кризе у Србији. Соња Тошковић из Београдског центра за људска права истакла је потребу детаљније идентификације правног статуса свих лица која бораве на територији Републике Србије и додала да ће у том смислу Центар и у 2017. години наставити да пружа бесплатну правну помоћ овим лицима, док је Донка Бановић из удружења „Помоћ деци“ додала да би у наредном периоду требало радити на обуци просветних радника како би на најадекватнији начин била спроведена интеграција деце миграната у друштво.

На крају седнице, чланови и учесници су се сложили у оцени да су редовни састанци и извештаји на месечном нивоу добра пракса која ће се и у наредном периоду наставити истом динамиком.

Седници је председавала председница Одбора др Весна Ракоњац, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Драган Савкић, Прим. др Бранимир Ранчић, Горица Гајић, др Светлана Николић Павловић, Јелена Вујић Обрадовић, Бојан Торбица, Милена Бићанин, Прим. др Владо Бабић, Милена Ћорилић и Марија Јањушевић и народни посланик Србислав Филиповић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 23. фебруар 2017. | Девета седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 23.02.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја