Петак, 11. фебруар 2022.

Девета седница Одбора за права детета

На седници Одбора, одржаној 11. фебруара, Одбор је информисан о резултатима истраживања Пријатеља деце Србије на тему: „ЈА У ПАНДЕМИЈИ – Проблеми менталног здравља из угла детета“.


Председник Одбора Ивица Дачић изразио је велико задовољство што је седница посвећена једној тако значајној теми и да је то прилика да се укаже како и на који начин најбоље подржати ментално здравље деце у доба Ковида 19.

„Пријатељи деце Србије су наш дугогодишњи партнер са којим Одбор за права детета остварује одличну сарадњу, две године заредом смо обележавали Светски дан детета, организовали онлајн конференције у које су се укључивали деца и млади, представници ученичких парламената из целе Србије. То указује да информисање и укључивање деце и младих у циљу остваривања директног дијалога са децом и младима и упознавање са њиховим успесима и проблемима са којима се они суочавају, то сматрамо изузетно важним“, нагласио је Дачић.

Резултате истраживања Одбору је представила је Ива Ераковић, извршна директорка Пријатеља деце Србије. Она је нагласила да су деца најчешће истицала проблем социјалне изолованости и еколошку анксиозност, односно осећај небезбедности на отвореном простору. Истраживање је обухватило 94 тинејџера од 13-18 године, из 24 места. Деца су као проблеме навела анксиозност и проблем депресије, осећај одбачености од стране вршњака, срам да се обрате за помоћ и недостатак самопоуздања. Указивали су и на поремећај исхране, суицидне мисли, које су узроковане насиљем, породичним, вршњачким и сексуалним. Такође, школу у онлајн формату деца наводе као велики притисак. Забрињавајућ је податак да би се за помоћ само 26,3 посто деце обратило мајци, а свега 3 процента оцу.Стручном лицу обратило би се само 8 посто деце, наводећи да је разлог томе недоступност и неповерење због лоших пређашњих искустава у том контакту. Забрињавајуће је да је суицид други узрок смртности деце у Србији, после саобраћајних несрећа.

Ераковић је нагласила да је неопходно открити шта је то што децу спречава да се обрате одраслима и стручним лицима, да психолози и педагози морају постати доступнији, развити капацитете цивилног друштва који би радили на терену и обезбедити подршку родитељству, посебо очевима.

„Школа треба да постане и остане сигурно место“, нагласила је Ераковић.

На крају седнице председник Одбора је истакао да је велики задатак свих да заједничким напорима допринесемо побољшању менталног здравља деце и младих и остваривању њиховог пуног потенцијала.

Седници је председавао прдседник Одбора Ивица Дачић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: др Владимир Орлић, Стефан Кркобабић, Радован Тврдишић, Љиљана Малушић, Јелена Обрадовић, Никола Лазић, Наташа Ивановић, Милија Милетић, Миланка Јевтовић Вукоичић, Милијана Сакић, др Весна Ивковић, Илија Животић, Бранимир Јовановић, Елвира Ковач и Хаџи Милорад Стошић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 11. фебруар 2022. | Девета седница Одбора за права детета 11.02.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2