Уторак, 23. јул 2019.

Десета седница Одбора за права детета

На седници, одржаној 23. јула, чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Савета за права детета Владе Републике Србије, које је поднело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Извештај је члановима Одбора образложиле су председница Савета проф. др Славица Ђукић Дејановић и Стана Божовић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Оне су члановима Одбора предочиле активности Савета од последњег извештаја из 2018. године. Истакле су да су од тада одржане две седнице Савета, од којих је на седници одржане фебруара 2019. године усвојен Програм рада за 2019. годину, а чланови Савета информисани су и о реализацији одлука донетих на претходним седницама, планираним активностима на изради Заједничког основног документа у складу са усаглашеним смерницама за извештавање о међународним уговорима о људским правима, као и о изради индикатора за праћење препорука које је Комитет за права детета упутио Србији. Представнице Савета навеле су да су индикаторе за праћење препорука које је Комитет упутио Србији уредила Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са Центром за права детета и Уницефом. Консултативни процес је прошао је кроз 10 радионица, а у процес су била укључена и деца преко on line платформе.

Представнице су напоменуле да је у фебруару ове године оформљена и Национална коалиција за сузбијање дечјих бракова, чији је циљ окончање дечји бракова, поготово међу ромском популацијом. У децембру прошле године одржан је састанак са представницима УНИЦЕФ, након којег је надлежно Министарство упутило УНИЦЕФ-у за техничку и финансијску подршку за израду документације за мерење, праћење и извештавање о јавној потрошњи за децу. Тим поводом на шестој седници Савета присуствовала је Регина де Доминикис директорка УНИЦЕФ у Србији и Најат Мала Мађид. На поменутој седници представљени су и резултати Конференције „Сарадња система у пружању подршке деци са развојним ризицима и сметњама и њиховим породицама – ка интегрисаним услугама раних интервенција“ која је организована у оквиру Позива на акцију Владе Републике Србије чији је четврти циљ - подршка развоју система раних интервенција.

На наредној седници Савета за права детета чланови су информисани о Годишњем извештају о спровођењу Акционог плана за ПГ 23 у области права детета, о изменама и допунама Породичног закона у области заштите права детета, о препорукама са седнице представника ученичких парламената Републике Србије и деце активиста у области права детета донетих у току Дечје недеље од 1. до 7. октобра 2018. године, као и са активностима различитих ресора на остваривању мера предвиђених оперативним закључцима са семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња – у области заштите деце ромске националности.

Народни посланици су у дискусији која је уследила закључили да су главни изазови са којима се сусреће Савет укључивање ромске деце у основне и средње школе и смањење сиромаштва деце у узрасту до 18 година. Чланови Одбора истакли су и пуну подршку и помоћ из њиховог делокруга деловања.

Седници је председавала заменица председнице Нада Лазић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Милија Милетић, Арпад Фремонд, др Данијела Стојадиновић, Дубравка Филиповски, Горица Гајић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Наташа Михајловић и Јелена Мијатовић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 23. јул 2019. | Десета седница Одбора за права детета 23.07.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31