Четвртак, 11. фебруар 2016.

Девета седница Одбора за права детета

На седници одржаној 11. фебруара, чланови Одбора разматрали су иницијативу за доношење „Алексиног закона“.


Одбор за права детета одржао је седницу на којој је разматрана иницијатива грађана познатија као „Алексин закон“, за измену већег броја закона у циљу спречавања вршњачког насиља.

Одбор за права детета је након завршене расправе донео закључке којима се, између осталог, упућује захтев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству државне управе и локалне самоуправе, као и Заштитнику грађана да се у оквиру своје надлежности изјасне о предложеним мерама за сузбијање вршњачког насиља у школама, које су изнете у иницијативи „Алексин закон“ и да своје предлоге и измене закона доставе Народној скупштини на изјашњавање.

Председница Народне скупштине и Одбора за права детета Маја Гојковић је подсетила да је иницијатива настала поводом трагичног догађаја када се због вршњачког насиља убио Алекса Јанковић из Ниша.

Она је посебно истакла да је ова материја веома осетљива, јер је, како је додала потребно заштити децу од вршњачког насиља, које такође чине деца. „Морамо опрезно да радимо сви заједно да заштитимо децу, а да не упаднемо у замку стварања нових проблема“, навела је Гојковић.

Она је оценила и да ће актуелни сазив Народне скупштине остати упамћен по томе што је усвојио већи број предлога закона који се тичу унапређења права и заштите деце, а које су иницирали грађани.

Др Драгана Ћорић, професор Правног факултета Универзитета у Новом Саду, која је учествовала у покретању иницијативе и која је и сама доживела вршњачко насиље, представила је Одбору иницијативу. Ћорић је изнела више мера које би спречиле и превентивно деловале на вршњачко насиље, а које се односе на обавезе и одговорност родитеља, наставничко особље, децу и посебно истакла потребу формирања координационог тела које би се бавило вршњачким насиљем.

Након дискусије у којој су учествовале чланице Одбора за права детета и народне посланице Дубравка Филиповски, Гордана Чомић, др Весна Ракоњац, Биљана Хасановић Кораћ, Миланка Јевтовић Вукојичић, Бранка Бошњак, Нада Лазић и Милена Бићанин, Одбор је усвојио следеће закључке:

1. Република Србија, ратификацијом Конвенције о правима детета обавезала се да ће заштитити децу од свих облика насиља, злостављања, злоупотреба и занемаривања, којима се угрожава или нарушава физички, психички и морални интегритет детета.
2. Одбор за права детета изражава забринутост због све учесталије појаве вршњачког насиља у школама и апелује на све надлежне органе и установе које се баве образовањем и васпитавањем деце и младих, да утичу на формирање ставова о неприхватљивости оваквог вида понашања.
3. Одбор је на данашњој седници размотрио иницијативу за измену сета закона, у јавности позната као „Алексин закон“, и констатовао неопходност додатног унапређења области превенције и интервенције у заштити деце од вршњачког насиља.
4. Одбор упућује захтев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству за државну управу и лoкaлну самоуправу и Заштитнику грађана, да се у оквиру својих надлежности изјасне о предложеним мерама за сузбијање вршњачког насиља у школама, које су изнете у иницијативи за доношење „Алексиног закона“ и да Предлог закона о заштитнику права детета, предлог измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања као и предлог o допуни Закона о локалној самоуправи, са предложеним изменама доставе Народној скупштини на изјашњавање.

Седници је председавала председница Одбора Маја Гојковић, а присуствовали су чланови Одбора Дубравка Филиповски, Гордана Чомић, др Весна Ракоњац, Биљана Хасановић Кораћ, Миланка Јевтовић Вукојичић, Бранка Бошњак, Елвира Ковач, Сабина Даздаревић, Милена Ћорилић, Нада Лазић и Мирјана Драгаш.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 11. фебруар 2016. | Девета седница Одбора за права детета 11.02.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5