6. јун 2023. Учесници састанка

6. јун 2023. Учесници састанка

Уторак, 6. јун 2023.

Сусрет чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске

Одбор за спољне послове Народне скупштине, на челу са председником Одбора Борком Стефановић, угостио је данас делегацију Одбора за спољне послова Сејма Републике Пољске коју je предводиo председник Одбора за спољне послове Радославом Фогјелом.


На самом почетку састанка, Стефановић је изразио задовољство због блиских парламентарних контаката Србије и Пољске и додао да две земље морају продубити сарадњу у областима од узајамног интереса.

Нагласио је да је интерес Србије да што пре постане пуноправна чланица ЕУ, али према његовим речима, руководство Србије се више ни номинално не залаже за овај процес.

Стефановић је у току разговора искористио прилику да саговорнике упознао са актуелним дешавањима у нашој земљи и изнео разлоге протеста грађана „Србија против насиља“.

Поновио је свој став да спољна политика Србије треба да се усагласи са спољном политико ЕУ, и да је потребно увести санкције Русији.

Када је реч о ситуацији у нашој јужној покрајини Косову и Метохији, нагласио је да се Курти понаша деструктивно и упорно угрожава Србе на КиМ и додао да је нужно да повуче полицију и нелегитимне градоначелнике и не изазива сукобе, као и да формира ЗСО.

Фогјел се сложио да је парламентарна сарадња две земље на високом нивоу и нагласио да Пољска снажно подржава европске интеграције Србије. Истакао је да процес проширења не сме бити изгубљен из фокуса Уније, без обзира на агресију над Украјином и да Пољска види земље Западног Балкана под њеним окриљем. Поручио је да би Пољска ценила када би Србија у потпуности ускладила спољну политику са спољном политиком Уније, те да би такав потез ослабио руско деловање у Европи. Овом приликом Фогјел и делегација изразили су саучешће и подршку поводом трагедија које су српски народ погодиле почетком маја, исказујући уверење да је оваква трагедија била изолован случај, која се не сме и неће више поновити.

Саговорници су разменили мишљења и о последњем самиту Савета Европе, а две стране су се сложиле да билатерална сарадња може бити још снажнија.

У разговору су учествовали и чланови Одбора за спољне послове Елвира Ковач, Дубравка Филиповски, Немања Јоксимовић и Ђорђе Комленски.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја