Понедељак, 27. септембар 2021.

Десета седница Одбора за Косово и Метохију

На 10. седници Одбора за Косово и Метохију, која је била затворена за јавност, одржаној 27. септембра 2021. године, размотрене су информације надлежних државних органа о актуелној безбедносној ситуацији у АП КиМ са аспекта најновијих једностраних акција ПИС у Приштини на северу покрајине.


-Одбор је констатовао да су ПИС у Приштини једностраном, насилном акцијом специјалних јединици на северу АП КиМ дестабилизовале ситуацију и угрозиле слободу кретања, безбедност и опстанак српског народа.

-Одбор најоштрије осуђује неприхватљиво дестабилизујуће понашање ПИС у Приштини, брутално кршење Бриселског споразума и онемогућавање слободе кретања српском народу.

-Насилне акције ПИС у Приштини на северу АП КиМ подигле су степен угрожености српског народа на критичан ниво, због физичког угрожавања, хапшења, малтретирања и употребе силе од стране тзв. Косовске полиције и њихових специјалних јединица, али и од стране албанских паравојних и криминалних група.

-Неприхватљиво је спровођење тзв. реципрочних мера од стране ПИС у Приштини, јер тзв. Косово није држава и не представља међунарно-правни субјект.

-Одбор упозорава да су ПИС у Приштини једнострано прекршиле Споразум о слободи кретања издавањем Административног упутства из 2018. године о регистрацији возила са статусом неутралним КС регистарским таблицама.

-Одбор сматра да је међународно присуство у АП КиМ у складу са мандатом који има, било дужно да спречи ову као и све друге једностране акције ПИС у Приштини којима се додатно нарушавају међунационални односи, безбедност и опстанак српског народа на КиМ.

-Одбор пружа пуну подршку председнику и Влади Републике Србије у предузимању политичко дипломатских и безбедносних мера у циљу заштите српског народа на КиМ, мирног решавања питања слободе кретања и спречавања даље ескалације на северу покрајине.

-Одбор сматра да је једини миран начин за решавање настале кризе повратак на стање status quo пре 20. септембра уз хитно и неодложно повлачење специјалних јединица са севера АП КиМ.

-Одбор позива ПИС у Приштини да се уместо насиља и дестабилизације определе и искрено посвете да се сви проблеми решавају на миран начин у оквиру дијалога у Бриселу под покровитељством Европске уније.

-Одбор упозорава на могуће нове једностране насилне акције ПИС у Приштини на северу АП КиМ и тражи од међународног присуства и међународне заједнице да спрече ПИС у Приштини да изазову нову дестабилизацију и насиље према српском народу.

-Одбор пружа пуну подршку српском народу у АП КиМ да настави да се на миран, демократски начин бори за остварење својих основних људских права, укључујићи слободу кретања, за безбедан живот и опстанак на АП КиМ.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2