Понедељак, 3. децембар 2007.

Десета седница Одбора за одбрану и безбедност

Одбор за одбрану и безбедност одржао је Десету седницу, 3. децембра, на којој су разматрани у начелу предлози закона о одбрани, о Војсци Србије и о основама уређења служби безбедности Републике Србије.Одбор за одбрану и безбедност одржао је Десету седницу, 3. децембра, на којој су разматрани у начелу предлози закона о одбрани, о Војсци Србије и о основама уређења служби безбедности Републике Србије.

Седници је председавао председник Одбора Ивица Дачић, а седници су присуствовали овлашћени представници предлагача, министар одбране Драган Шутановац са сарадницима и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.

Министар одбране Драган Шутановац упознао је чланове Одбора са предлозима закона о одбрани и о Војсци Србије. Он је истакао да усвајањем Закона о одбрани, Република Србија добија институционални оквир за уређење система одбране. Овај закон предвиђа наставак реформе система одбране, дефинише основе стратегијско-доктринарних докумената, уређује надлежности органа у систему одбране, уређује обавезе професионалних припадника Војске Србије и међународну сарадњу у систему одбране.

Предлогом закона о Војсци Србије, порефд осталог, успоставља се цивилна контрола војске и наставља са започетом реформом војске.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић представио је члановима Одбора Предлог закона о основама уређења служби безбедности Републике Србије. Он је истакао да је овај Предлог закона ствара претпоставке за бољи и ефикаснији рад служби, бољи безбедносни систем и подиже на виши ниво цивилну контролу служби безбедности. Предлогом закона се утврђује постојање три службе безбедности Војно-обавештајне, Војно-безбедносне и Безбедносно-инофмративне агенције и два нова тела Савета за националну безбедност и Бироа за координацију.

Одбор за одбрану и безбедност прихватио је, у начелу, предлоге закона о одбрани, о Војсци Србије и о основама уређења служби безбедности Републике Србије и предложио Народној скупштини да их усвоји.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2