Четвртак, 20. јул 2023.

Десета седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности одржао је, 20. јула 2023. године, Десету седницу Одбора која је била затворена за јавност.


На седници Одбор је разматрао и усвојио редовни Извештај о раду Војнообавештајне агенције.

Чланови Одбора констатовали су да Извештај Војнообавештајне агенције на свеобухватан и целовит начин пружа увид у рад и остварене резултате Војнообавештајне агенције у извештајном периоду. Оцењено је да је Војнообавештајна агенција у извештајном периоду све задатке из своје надлежности вршила у складу са важећим позитивно-правним прописима, у интересу заштите безбедности Републике Србије и свих њених грађана.Tоком дискусије, директор Војнообавештајне агенције пружио је члановима Одбора исцрпне одговоре на питања и појашњења у вези са разматраним извештајeм, као и информације о безбедносним дешавањима на глобалном и регионалном плану.

Чланови Одбора упознати су са активностима међународног фактора на Косову и Метохији, а том приликом мр Игор Бечић, председник Одбора, нагласио је значај недавног састанка председника Александра Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтемберга и навео да очекује у наредном периоду релаксацију ситуације на Косову и Метохији и смиривање тензија, подсећајући да је према Резолуцији 1244 НАТО одговоран за безбедност у јужној српској покрајини.

Војнообавештајна агенција је у извештајном периоду по оцени чланова Одбора правовремено извештавала о глобалним и регионалним изазовима, ризицима и претњама и информисала надлежне кориснике о другим појавама значајним за безбедност Републике Србије.

Чланови Одбора нагласили су значај проширења мреже војних изасланстава Републике Србије чиме се подиже квалитет и ефикасност информисања корисника, али и aктивно доприноси унапређењу билатералне војне, војнотехничке и војноекономске сарадње са другим државама и њиховим оружаним снагама. Такође, препознајући значајну улогу коју имају изасланства одбране, чланови Одбора изразили су јединствен став да се пружи пуна подршка за отварање нових изасланства одбране у складу са спољнополитичким интересима Републике Србије.

Одбор је позитивно оценио настојање Војнообавештајне агенције да континуирано унапређује билатералну и мултилатералну сарадњу са партнерским службама у веома сложеним глобалним и регионалним условима, чиме је омогућена ефикаснија провера података и информација, а што је допринело већој поузданости процена и јачању поверења и сарадње међу агенцијама.

Поздрављена је међуагенцијска сарадња, као и сарадња Војнообавештајне агенције са другим државним органима. Овакав вид сарадње доприноси благовременом откривању ризика по безбедност Републике Србије и правовременом предузимању ефикасних мера на њиховом отклањању.

Седници је председавао мр Игор Бечић, председник Одбора, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Александар Марковић, Александар Мирковић, Невена Ђурић, Угљеша Марковић и Никола Драгићевић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 30. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја