23. мај 2023. Сусрет чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Сејма Републике Пољске

23. мај 2023. Сусрет чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Сејма Републике Пољске

Уторак, 23. мај 2023.

Сусрет чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Сејма Републике Пољске

Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине, на челу са председницом Одбора Елвиром Ковач, угостили су данас делегацију посланика Сејма Републике Пољске коју je предводиo председник Одбора за послове ЕУ Каспер Плажињски.


На самом почетку састанка, Ковач се захвалила Пољској на подршци Србији по питању европских интеграција, истичући да процес проширења не сме бити изгубљен из фокуса Уније, без обзира на актуелна дешавања на европском континенту. Осврнула се на контролну улогу Одбора над радом Владе РС и улогу Одбора у Народној скупштини и међународним институцијама.

Плажињски се захвалио председници Одбора на позиву за посету, истичући важност парламентарних контаката и билатералне сарадње и заједно са делегацијом искористио прилику да изрази саучешће поводом трагедија које су српски народ погодиле почетком маја. Ковач је навела да Народна скупштина у пленуму тренутно расправља о тачкама дневног реда које су директно повезане са трагедијама у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца, односно у Малом Орашју и Дубони и изнела став да се овакве трагедије не смеју политизовати ни на који начин.

Плажињски је упознао Одбор са амбициозним плановима које Пољска има у вези енергетске транзиције и понудио сарадњу у овој области, с обзиром да су обе земље зависне од енергената попут гаса и угља. Ковач је додала да је Србија започела стратегију диверзификације енергената, али да је овакав процес веома скуп и компликован, те да ће поред фондова бити потребно и време за његову имплементацију. Плажињски је навео да ЕУ припрема седмогодишњи буџет који ће бити намењен изворима зелене енергије и додао да оне представљају будућност и стабилност понуде енергената. Шеф делегације навео је да је одржао састанак са пољском дијаспором која живи у Србији и изразио захвалност на начин на који Србија третира националне мањине у земљи. Ковач је исткала да Србија има добар законодавни оквир по овом питању и да су 2022. године одржани непосредни избори за чланове 23 национална савета националних мањина.

Она је на интересовање колеге из Пољске, говорила о постигнутим резултатима у области владавине људских и мањинских права, медијским слободама и борби против корупције, као постулатима ЕУ, али и о утицајима геополитичких промена у Европи и захтевима за усаглашавање спољне политике Србије и Уније, те о преговорима Београда и Приштине који успоравају процес ЕУ интеграција. Плажињски је навео да је приметио да је питање Косова и Метохије једно од суштинских тема за грађане Србије и да ће наставити да поштује одлуке и напоре које улаже у преговорима.

Теме разговора тицале су се и постигнутих резултата Србије у области правосуђа, односно њене независности и деполитизације, те питања медијских слобода и јавних и приватних медијских сервиса.

Саговорници су разменили мишљења и о последњем самиту Савета Европе, а две стране су се сложиле да билатерална сарадња може бити још чвршћа, поготово у области економије и културе.

У разговору су учествовали и чланови Одбора за европске интеграције Милош Радин, Ксенија Марковић, Ана Миљанић и Дуња Симоновић Братић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја