Среда, 5. децембар 2007.

Десета седница Одбора за иностране послове

На седници Одбора за иностране послове, која је одржана 5. децембра, разматран је Предлог закона о спољним пословима у појединостима.На седници Одбора за иностране послове, која је одржана 5. децембра, разматран је Предлог закона о спољним пословима у појединостима. Том приликом усвојено је неколико амандмана које је предложио сам Одбор, као и два амандмана народних посланика које је прихватила Влада.Седници Одбора председавао је др Драгољуб Мићуновић.

Одбор је предложио да се у закон унесе ново поглавље које се односи на сарадњу Министарства иностраних послова са Народном скупштином, како би све интензивнија парламентарна дипломатија била координирана са дипломатским активностима Владе. У том циљу, предложено је да будући амбасадори обављају разговор у надлежном одбору пре одласка на дипломатску дужност.Након тога, председник Одбора о обављеном разговору обавештава министра спољних послова.

Министарство ће бити дужно да обавештава Народну скупштину о најзначајнијим спољнополитичким активностима и другим релевантним питањима упућивањем

одговарајућих информација, а министар ће најмање два пута годишње подносити извештај о раду.

Амандманом Одбора прецизиране су обавезе дипломатско-конзуларних представништава приликом билатералних посета делегација и посланика Народне скупштине иностранству.

Прихваћен је и амандман којим је прецизирано да је услов за стицање звања амбасадора у овом министарству најмање две године у својству шефа сталне дипломатске мисије, у звању амбасадора.

Одбор је утврдио састав Посланичких група пријатељства за регионе Азије и Пацифика, Африке, Блиског истока, латиноамеричких и скандинавских земаља, а усвојено је и више извештаја о реализованој парламентарној сарадњи.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2