Уторак, 4. децембар 2007.

Девета седница Одбора за иностране послове

На седници Одбора за иностране послове, која је одржана 4. децембра, настављена је расправа у начелу о Предлогу закона о спољним пословима.На седници Одбора за иностране послове, која је одржана 4. децембра, настављена је расправа у начелу о Предлогу закона о спољним пословима. Седници је председавао др Драгољуб Мићуновић.

У поновном обраћању члановима Одбора, министар спољних послова Вук Јеремић истакао је да је предложен модеран и сажет закон, усклађен са Уставом и законима о министарствима, државној управи и о државним службеницима, као и са потврђеним међународним уговорима из области дипломатских и конзуларних односа.

Чланови Одбора су у расправи изнели више примедаба и сугестија ради побољшања текста закона и нагласили да је реч о једном од најважнијих аката којим се уређује поступање државних органа у области спољне политике и међународних односа и стварају услови за развијање и јачање модерне дипломатске службе Србије. С тим у вези, истакнуто је да овим законом морају јасније да се дефинишу односи између председника Републике, Министарства иностраних послова и Народне скупштине у обезбеђивању јединствене спољне политике. По оцени чланова Одбора, у закону нису предвиђени механизми да Народна скупштина и њени надлежни одбори учествују у утврђивању спољне политике, као и да буду благовремено обавештени о најважнијим спољнополитчким питањима.

Осим тога, у расправи је изнето мишљење да би требало обезбедити веће учешће припадника националних мањина у Министарству иностраних послова и другим државним органима.

По окончаној расправи, чланови Одбора прихватили су Предлог овог закона у начелу, а о поднетим амандманима изјасниће се на наредној седници.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2