27. децембар 2020. Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години

27. децембар 2020. Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години

Недеља, 27. децембар 2020.

Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сазвао је Девету седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години, за недељу, 27. децембар 2020. године, са почетком у 10.00 часова.


Народна скупштина на Деветој седници утврдила је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о допуни Закона о јавним медијским сервисима, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о потврђивању Споразума о кинематографској копродукцији између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске, који је поднела Влада;
  3. Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања, који је поднела Влада;
  4. Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Изградња аутопута Е-80 Ниш–Мердаре, деоница Ниш–Плочник, фаза 1) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, који је поднела Влада и
  5. Предлог закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину, који је поднела Група од 15 народних посланика.
Народна скупштина усвојила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 4. дневног реда седнице.

У име предлагача, Народној скупштини, Предлог закона о допуни Закона о јавним медијским сервисима и Предлог закона о потврђивању Споразума о кинематографској копродукцији између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске, образложила је министарка културе и информисања Маја Гојковић, док је Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања и Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Изградња аутопута Е-80 Ниш–Мердаре, деоница Ниш–Плочник, фаза 1) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој, посланицима је образложио министар омладине и спорта Вања Удовичић.

У наставку седнице, Народна скупштина водила је и до краја дана завршила, заједнички и јединствени претрес о тачкама 1. до 4. дневног реда седнице.

Другог дана рада, 28. децембра Народна скупштина започела је јединствени претрес о 5. тачки дневног реда седнице.

У току дана, Народна скупштина је, на основу Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата пре истека времена на које је изабрана, народној посланици Марији Мачужић Пузић, даном подношења оставке.

До краја дана, Народна скупштина водила је јединствени претрес о Предлог закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину.

Трећег дана рада, 29. децембра пре почетка рада, Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије и Извештаја Одбора за административно – буџетска и мандатно –имунитетска питања и сходно члану 27. став 5. Закона о избору народних посланика констатовала потврђивање мандата народном посланику Душану Радојевићу изабраног са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ, након чега је народни посланик положио заклетву.

У наставку рада, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици, Самир Тандир, Мирсад Хоџић, Снежана Пауновић, др Муамер Бачевац и проф. др Владимир Маринковић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Током дана, народни посланици наставили и закључили јединствени претрес о Предлогу закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда седнице, председавајући седници председник Народне скупштине Ивица Дачић, одредио је уторак, 29. децембар 2020. године, са почетком у 14.00 часова као Дан за гласање о тим тачкама дневног реда седнице.

Дан за гласање

У Дану за гласање, народни посланици већином гласова усвојили су Предлог закона о допуни Закона о јавним медијским сервисима, Предлог закона о потврђивању Споразума о кинематографској копродукцији између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске, Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања, Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Изградња аутопута Е-80 Ниш–Мердаре, деоница Ниш–Плочник, фаза 1) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој и Предлог закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о допуни Закона о јавним медијским сервисима

2. Предлог закона о потврђивању Споразума о кинематографској копродукцији између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске

3. Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања

4. Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму (Изградња аутопута Е-80 Ниш-Мердаре, деоница Ниш - Плочник, фаза 1) између Републике Србије и Европске банке за обнову и развој

5. Предлог закључка поводом представљања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2020. годину

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Девету седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години, након чега је уметнички руководилац и солиста женског вокалног ансамбла „Огрлица од бисера“ госпођа Јасна Васиљевић Милановић извела химну Републике Србије чиме је завршено Друго редовно заседање Народне скупштине у 2020. години.


Видео (11)

Недеља, 27. децембар 2020. | Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години 27.12.2020. (I)

Недеља, 27. децембар 2020. | Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години 27.12.2020. (II)

Недеља, 27. децембар 2020. | Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години 27.12.2020. (III)

Недеља, 27. децембар 2020. | Девета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години 27.12.2020. (IV)

Понедељак, 28. децембар 2020. | наставак Девете седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години 28.12.2020. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 6