Четвртак, 26. мај 2011.

Одржан семинар „Улога Парламента у родно одговорном буџетирању“

Одбор за равноправност полова је у оквиру Тридесет друге седнице Одбора организовао семинар на тему „Улога Парламента у родно одговорном буџетирању“, у Дому Народне скупштине. Уводну реч одржале су Бојана Станојевић, заменица председнице Одбора за равноправност полова, Снежана Лакићевић, председница Савета за равноправност полова и државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике, Дајана Фалони из Мисије ОЕБС-а у Србији и Асја Варбанова из Канцеларије за родну равноправност и оснаживање жена Уједињених нација.


Бојана Станојевић, отварајући скуп, истакла је да Одбор за равноправност полова већ трећу годину поклања пажњу теми родно одговорног буџетирања, јер унапређење родне равноправности није могуће без одговарајућих материјалних средстава. Родно одговорно буџетирање представља препознавање интереса и потреба и мушког и женског дела популације и то је већ стандард у развијеним европским државама, закључила је Станојевић, која се том приликом и захвалила партнерским установама и организацијама на подршци у раду на пољу унапређивања родне равноправности.

Снежана Лакићевић нагласила је да ће укључивањем принципа родне равноправности у креирању буџета, доћи до ефикаснијег коришћења ресурса, а да је за примену родног буџетирања кључна политичка воља и да су главни актери тог процеса Влада и Парламент.
Дајана Фалони навела је да је родно одговорно буџетирање нова тема на пољу родне равноправности и да је то инструмент за мерење и процену на који начин се заједничка средства једне државе користе за постизање равноправности.

Асја Варбанова родно буџетирање сматра глобално битном темом и одличним средством за решење проблема раскорака између политика и мера које држва усваја и њихове примене у пракси. Родно одговорно буџетирање није само питање једнакости, већ и питање ефикасности политике и ефикасног трошња средстава.

У наставку семинара, о концепту родно одговорног буџетирања, улоге различитих актера на том пољу и о искуствима држава чланица Европске уније, говорила је и Прија Алварез, експерткиња из Шпаније. Указала је да примена родно одговроног буџета није само питање родне равноправноси, већ и питање управљања јавним финансијама, а тиче се и неопходности да се буџетски процес учини транспарентнијим. Није реч о стварњу одвојеног буџета за мушкарце и за жене, већ да се прати како се буџетски новац користи за остваривање равноправности, јер мушкарци и жене имају различите потребе. Тако, родно „слеп“ буџет само репродукује неједнакост у друштву. Улога Парламента јесте управо праћење, надзор и позивање Владе на одговорност у спровођењу родно одговорног буџетирања.

Искуства са локалног нивоа у Србији представиле су Радмила Гујанчић из Женског центра Ужице и Вјера Рудовић из Комисије за равноправност полова општине Стара Пазова.
Током семинара, вођена је и расправа учесника и учесница семинара, размењивана су мишљења и искуства између народних посланица и представника локалних нивоа власти.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2