Среда, 21. децембар 2011.

Одржан Четврти састанак Радне групе парламентарне димензије Процеса сарадње у Југоисточној Европи

У Дому Народне скупштине је 20. и 21. децембра 2011. године одржан Четврти састанак Радне групе парламентарне димензије Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПД ПСЈИЕ).


Главни предмет расправе били су могући модалитети институционализације парламентарне сарадње земаља Југоисточне Европе. Расправљано је о два документа, која су сачинили парламенти у Анкари и Софији, и у којима су презентована два различита концепта парламентарне димензије у оквиру Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Турски представници су, позивајући се на раније усвојена документа и посебно на Финалну декларацију усвојену на Конференцији председника парламената у Анталији, предложили да овај процес прерасте у регионалну парламентарну скупштину, уз образложење да ће формирање парламентарне скупштине допринети унапређењу парламентарне сарадње у региону, као и његовом бољем представљању у целини. Истакао је да би то била прва парламентарна скупштина која би окупила земље ЈИЕ, мада таквих видова сарадње у свету има близу сто.

С друге стране представници Парламента из Софије су се заложили за лабавији облик повезивања парламената, кроз одржавање сталних конференција председника парламента, рад сталних одбора, известилаца и сталног секретаријата.

Договорено је да се до следећег састанка, који ће бити одржан у марту 2012. у Београду, сачини извештај у коме би се дао преглед реализованих активности, као и преглед предложених модалитета парламентарне сарадње у региону Југоисточне Европе.

Председавајућа Гордана Чомић је обавестила да ће Европски покрет у Србији, у сарадњи са Народном скупштином Републике Србије, у оквиру председавања ПСЈИЕ, у марту 2012. године такође организовати Конференцију о односу парламената и независних регулаторних тела.

Четврти састанак Радне групе ПД ПСЈИЕ одржан је уз финансијску подршку Фридрих Еберт Фондације.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2