25. јануар 2023. Учешће чланица делегације у ПС СЕ на расправи посвећеној недавним тензијама између Београда и Приштине

25. јануар 2023. Учешће чланица делегације у ПС СЕ на расправи посвећеној недавним тензијама између Београда и Приштине

Четвртак, 26. јануар 2023.

Учешће чланица делегације у ПС СЕ на расправи посвећеној недавним тензијама између Београда и Приштине

Парламентарна скупштина Савета Европе одржала је у среду, 25. јануара расправу посвећену недавним тензијама између Београда и Приштине.


Биљана Пантић Пиља, шеф делегације је у дебати истакла да се на Косову и Метохији констатно угрожавају права националних мањина, посебно Срба.

Подсетила је на недавне нападе на Србе на Косову и Метохији: рањавање два дечака из Штрпца на Бадњи дан, пребијање младића на Божић, као и на недавно пребијање и рањавање Срба на Косову и Метохији. Нагласила је да је Србија посвећена наставку дијалога, али да Приштина претходно мора да примени потписане споразуме, формира Заједницу српских општина и спречи етнички мотивисане нападе. На крају, подсетила је на став који већина често понавља у Парламентарној скупштини Савета Евриопе, да је поштовање територијалног интегритета и суверенитета предуслов за мир и упитала да ли је овај принцип применљив и на Србију.

Члан делегације Дубравка Филиповски је истакла да се десет година након потписивања Бриселског споразума положај Срба на Косову и Метохији драстично погоршао јер су безбедност и опстанак Срба констатно угрожени. У последње две године забележено је 282 етнички мотифисана напада на Србе, нагласила је Филиповски.

Члан делегације Елвира Ковач је у расправи поводом тензија између Београда и Приштине нагласила да свако решење мора бити засновано на компромису, уз пуно поштовање ставова и интереса Београда. „Нажалост, сведоци смо да актуелно руководство Приштине наставља да намерно и систематски изазива тензије, стварајући једностраним потезима атмосферу неповерења. Потребна је шира осуда оваквих поступака и инцидената од стране међународне заједнице, уз правилно сагледавање узрока који су нас довели до садашње ситуације“, закључила је Ковач.

Парламентарна скупштина наставља рад у оквиру Зимског заседања које се одржава у Стразбуру од 23. до 27. јануара 2023. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2