8. фебруар 2022. Учесници састанка

8. фебруар 2022. Учесници састанка

Уторак, 8. фебруар 2022.

Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Нигеријом са делегацијом Представничког дома Народне скупштине Савезне Републике Нигерије

Председник Посланичке групе пријатељства са Нигеријом Крсто Јањушевић заједно са члановима Групе, примио је делегацију Представничког дома Народне скупштине Савезне Републике Нигерије, коју предводи председник Посланичке групе пријатељства са Србијом Алију Ибрахим Ал-Мустафа (Aliy IbrahimAl-Mustapha).


Крсто Јањушевић је изразио задовољство што је у Парламенту Нигерије формирана ПГП са Србијом, и што је њена делегација брзо по формирању у посети Народној скупштини. Оценио је да ова посета представља значајан темељ за остваривање дубље сарадње наших парламената, али и наших држава. Србија је посвећена сарадњи са свим државама које желе напредак, мир и бољу будућност, без обзира на географску удаљеност, нагласио је Јањушевић.

Навео ја да постоји простор за унапређење односа Србије и Нигерије на пољу економије, имајући у виду да Србија има највећи привредни раст у Европи, као и највећи прилив директних инвестиција на Западном Балкану.

Крсто Јањушевић се захвалио Нигерији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и непризнавању самопроглашене независности тзв. Косова, где је на делу било грубо кршење међународног права и Резолуције СБ УН 1244.

Члан ПГП Милован Дрецун додао је да подршком територијалном интегритету и суверенитету Србије Нигерија штити међународно право и да се залаже да се не направи преседан насилних сецесија појединих делова земаља. Навео је да Србија очекује подршку Нигерије и по питању супростваљања захтевима за чланство тзв. Косовоа у међународним организацијама, као што су Интерпол и Унеско.

Шеф нигеријске парламентарне делегације Ал-Мустафа истакао је да су односи између наше две земље одувек изванредни, још из времена покрета Несврстаних и додао је да Нигерија никад неће признати једнострану проглашену независност Косова, као ни захтеве за чланство у међународним организацијама.

Истакао је да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње, као и у обасти пољопривреде. Наши парламенти, као законодавна тела, могу да додатно унапреде услове за узјамно инвестирање у наше две земље, навео је он.

Састанку са нигеријском делегацијом присуствовали су и чалнови ПГП Србислав Филиповић, Ђорђе Тодоровић, Милош Терзић, као и амбасадорка Нигерије на нарезиденцијалној основи Модупе Ентиан Ајрел.

Саговорници су током састанка износили идеје и разменили мишљења о могућностима за унапређење билатералне сарадње Србије и Нигерије. Оценили су да постоји значајан простор да наше две земље интензивирају политичку сарадњу, али и сарадњу у областима информационих технологија, спорта, образовања и у борби против тероризма.