9. фебруар 2022. Учесници састанка

9. фебруар 2022. Учесници састанка

Четвртак, 3. фебруар 2022.

Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Немачком са послаником Бундестага

Председница Посланичке групе пријатељства са СР Немачком Весна Марковић заједно са члановима Групе, састала се данас у Народној скупштини Републике Србије са послаником Бундестага и известиоцем за Западни Балкан у оквиру политичке партије СПД, Адисом Ахметовићем, са којим је разговарала о унапређењу сарадње наша два парламента и подршци у процесу европских интеграција Србије.


Председница ПГП са СР Немачком, Весна Марковић, изразила је задовољство посетом, имајући у виду да је прва посета новоизабраног известиоца за Западни Балкан управо Србији. Навела је да успешна сарадња парламентараца траје већ 10 година, истичући да ПГП са Немачком у овом сазиву има чак 99 чланова, док је пре 2012. године имала 24 члана. То показује да смо свесни значаја развијања сарадње са колегама из Бундестага.

Весна Марковић је истакла да је главни спољнополитички циљ Србије чланство у Европској унији, али и да смо свесни унутрашњих изазова са којима се суочава сама ЕУ, као што су мигрантска криза, Брегзит, пандемија корона вируса и да из тих наведених разлога проширење није високо позиционирано на агенди ЕУ. Надамо се да ће се ставови по питању проширења међу државама чланицама ЕУ консолидовати, јер је проширење од изузетног значаја за стабилност нашег региона.

Србија је посвећена и регионалној сарадњи, истакла је она у разговору, посебно наводећи значај иницијативе Берлински процес, која је политички и економски повезала наш регион, али захваљујући којој су и билатерални односи Србије и Немачке знатно унапређени. Марковић је навела и да би било од великог значаја да се и парламентарци, као представници највиших законодавних органа, овог региона састају у оквиру Берлинског процеса.

Посланик Бундестага Адис Ахметовић је истакао значај сарадње између парламената Србије и Немачке, као законодавних институција. Навео је да је увек је битно наћи оно што ће нас повезати, као што је заједнички став о проширењу ЕУ и чланству Србије. Оценио је да ће чланством Србије у ЕУ корист имати не само Србија, него и Немачка и цела ЕУ.

Састанку са послаником Бундестага су присуствовали и чланови ПГП проф. др Јахја Фехратовић, Андријана Аврамов, Ивана Николић и Бранимир Јовановић.

Они су током разговора истакли значај европских интеграција држава Западног Балкана за стабилност целог региона. Било је речи и о важности остварене политичке и економске сарадње између Србије и Немачке, као и о могућностима за унапређење сарадње у области културе и спорта. Саговорници су заједнички оценили и да је веома важно укључивање младих у политички живот, али и њихово повезивање у региону.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја