14. јул 2021. Сусрет чланова делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС са шефом Мисије ОЕБС у Србији

14. јул 2021. Сусрет чланова делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС са шефом Мисије ОЕБС у Србији

Среда, 14. јул 2021.

Сусрет чланова делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС са шефом Мисије ОЕБС у Србији

Шефица делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС Весна Марковић и члан делегације проф. др Жарко Обрадовић састали су се данас у Народној скупштини са шефом Мисије ОЕБС у Србији Јаном Братуом, са којим су разговарали о активностима наше делегације, као и о могућностима за даље унапређење сарадње.


Весна Марковић је истакла да је делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС веома активна, посебно по питању праћења избора, наводећи учешће у посматрачким мисијама ОЕБС приликом одржавања избора у Бугарској, Албанији и Молдавији.

Марковић је истакла и да је прошле недеље делегација учествовала на годишњем заседању ПС ОЕБС у Бечу и изразила задовољство што је имала прилику да упозна парламентарце са актуелним дешавањима на Косову и Метохији, где се крше људска права над Србима повратницима. Навела је да је битно да парламентарци буду упознати са тим шта се дешава у срцу Европе и како се крши право на слободно кретање српских грађана на КиМ. Похвалила је брзу реакцију Канцеларије ОЕБС у Приштини, која је осудила насиље и апеловала на власти у Приштини да омогуће слободно кретање Србима, али је указала и да се упркос тој реакцији, као и реакцијама појединих амбасада европских држава, и даље настављају напади на Србе повратнике.

Весна Марковић је у разговору истакла и да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и да је наш циљ постизање мира и стабилности у региону.

Члан делегације Народне слкупштине у ПС ОЕБС и председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић је истако да је безбодносна ситуација за српске грађане на КиМ јако тешка, да дијалог и сардања са Приштином, који су иначе за Србију важан део европског пута, готово не постоје зато што Приштина не жели да разговара нити да решава проблеме, нити да обезбеди да сви грађани на КиМ могу мирно и безбедно да живе.

Таквa ситуација траје јако дуго, Обрадовић је указао да је према подацима Европске комисије, 2000. године 250.000 људи протерано са КиМ, а да се само два одсто вратило и да се врше константи притисци на Србе да се иселе. Обрадовић је констатовао да немамо у Приштини страну за дијалог, указујући да Курти јавно говори да неће поштовати ни Бриселски ни Вашингтонски споразум, а међунаронда заједница, на овакво понашење Приштине, би требало да реагује.

Јан Брату је истакао да је Мисија ОЕБС у Србији природни партнер Народној скупштини, а посебно делегацији Народне скупштине у ПС ОЕБС и да је ту да пружи подршку, у оквиру свог мандата и прокламованих вредности, на испуњавању агенде рада Народне скупштине.

Постоји простор за узајамну сарадњу на бројним темама и по свим питањима значајним за безбедност у региону Западног Балкана, али и у Европи уопште, сложили су се саговорници.

Брату је навео и да је битно заштити Србе који живе у 24 општине на КиМ, и оценио да изјаве Куртија охрабрују најгори део косовског друштва, што производи страх и несигурност за српску заједницу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја