9. новембар 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Сиријом и отправник послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Републици Србији

9. новембар 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Сиријом и отправник послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Републици Србији

Уторак, 9. новембар 2021.

Одржан састанак ПГП са Сиријом и отправника послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Сиријом Милош Терзић одржао је данас састанак са отправником послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Републици Србији др Амаром Авадом.


Отправник послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Републици Србији др Амар Авад навео је да Србија и Сирија деле веома сличну историју, што је добар предуслов остваривања сарадње у разним областима. Он је искористио прилику да честита Србији на веома успешном организовању Самита Покрета несврстаних, на којем је учествовало 120 земаља света, а којем је и он лично присуствовао.

Др Авад навео је да је Сирија након турбулентне прошлости почела да се опоравља и да је политичка и безбедносна ситуација у земљи нормализована. Истакао је да Сирија контролише 90 одсто своје територије, сем појединих области на северу државе, али да је сиријска влада истрајна у томе да врати сваки педаљ своје територије, уз помоћ и подршку својих пријатеља, као што су Русија, Иран, Кина и Србија. Говорећи о стању у Сирији и економској ситуацији отправник послова рекао је да су поједине западне земље увеле санкције, али да сиријска влада уз помоћ разних организација које припадају Уједињеним нацијама олакшава свакодневицу сиријског народа, уз поштовање принципа немешања страног утицаја у унутрашња питања земље. Он је честитао Србији на напретку који остварује и подвукао да Сирија подржава Србију на међународној политичкој сцени по питању територијалног интегритета и суверенитета. Захвалио се и на именовању амбасадора Србије у Дамаску, што указује, како је рекао, на отворену вољу за продубљивање сарадње двеју земаља. Осврнуо се и на међусобне сусрете парламентараца двеју земаља у протеклом периоду и указао на то да је његова улога да настави да јача везе два парламента, како би пратиле добре историјске односе Србије и Сирије.

Милош Терзић изразио је задовољство поводом сусрета, истичући да овај састанак може да покрене многе иницијативе за будућу сарадњу. Он је навео да простора за сарадњу има на свим нивоима и захвалио се на принципијелном ставу Сирије по питању Косова и Метохије, додајући да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Сирије, у складу са међународним јавним правом. Овом приликом захвалио се Сирији која је била против изгласавања чланства тзв. државе Косово у међународне организације као што су УНЕСКО и Интерпол. Указао је на то да вишедеценијски дипломатски односи Србије и Сирије никада нису прекидани што је по његовим речима, доказ да Србија води једну озбиљну и одговорну политику, а са друге стране независну и суверену политику. Поред економске сарадње коју земље могу остварити, истакао је и сарадњу у области културе наводећи да је први епископ спрског народа Свети Сава донео из Дамаска Шам-дуд, који се данас налази у дворишту Манастира Пећке патријаршије, а који представља омаж пријатељству два народа.

Говорећи о економском аспекту, Терзић је навео да је Србија данас економски лидер у Европи, и да има много простора за садању између Србији и Сирије, те да парламентарна сарадња може бити покретач осталих видова сарадње. „Србија пружа Сирији пуну подршку што се безбедносне политике тиче, односно подршку у борби против тероризма и неопходно је да Србија и Сирија имају добру безбедносну сарадњу“, навео је Терзић. Он је навео да су за економски напредак најбитнији мир и стабилност, и додао да је Србија добар пример растуће економије које се спроводе кроз предлоге и иницијативе председника државе Александра Вучића. Навео је да је да се иницијативом председника Вучића „Отворени Балкан“, без обзира на отворена питања са појединим земљама потписницама, нуди снажан економски замајац за цео регион. „Србија се бори за очување свог интегритета на Косову и Метохији, али се боримо да очувамо и Републику Српску. И ми се суочавамо са људима који траже помоћ од страног фактора, томе смо сведочили прошле недеље, када смо имали прилику да видимо део лажне елите која одлази у Вашингтон и преговара са албанским лобистима“, подвукао је председник ПГП. Он је додао и да Србија и Сирија заједнички треба да се боре за своју територију на међународном плану, али да треба да сарађују и на економском плану како би подигли стандард и обезбедили бољи живот својим грађанима.

Саговорници су разговарали и о међусобним посетама парламентараца и изразили наду да ће такви сусрети иницирати даљу сарадњу.

Састанку су присуствовали и члан ПГП са Сиријом Ђорђе Тодоровић и архимандрит Прокопије Тајар из Антиохијске Патријаршијe.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6