22. новембар 2021. Заменик члана сталне делегације НС при ПС ЈИЕ Ђорђе Милићевић на конференцији Сталног одбора ПС

22. новембар 2021. Заменик члана сталне делегације НС при ПС ЈИЕ Ђорђе Милићевић на конференцији Сталног одбора ПС

Понедељак, 22. новембар 2021.

Учешће заменика члана сталне делегације НС при ПС ЈИЕ Ђорђа Милићевића на конференцији Сталног одбора ПС

Ђорђе Милићевић учествовао је на онлајн састанку Сталног одбора Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, који се у оквиру грчког председавања ПСЈИЕ, одржао 22. новембра 2021. године.


На састанку се разговарало о Ситуацији у области регионалне сарадње - могућностима и изазовима.

Милићевић је истакао да Република Србија придаје посебан значај развоју сарадње са другим учесницама из региона, као основи за одржање и повећање стабилности и промовисање свеукупне добросуседске сарадње. Додао је, да сталан напредак и продубљивање регионалне сарадње, посебно кроз регионалне иницијативе, доприноси и интеграцији овог дела Европе у Европску унију, и што је најважније, добробити свих грађана.

„Промоција европске перспективе региона Југоисточне Европе, очување и јачање демократских институција, размена искустава и најбољих пракси, треба да остане у фокусу свих нас јер је европска перспектива управо оно што нас све спаја, и омогућава нам да делујемо као један. Од кључне је важности да европска перспектива региона буде јасно изречена и подржана од стране институција ЕУ и да се искористе све предности међусобне сарадње и заједничког координираног деловања“, рекао је он.

Милићевић је у наставку свог излагања подвукао да су климатске промене, одрживо очување квалитета ваздуха, управљање отпадом и отпадним водама, све актуелнија и хитнија питања којима се бави процес „зелене транзиције“. Зелена агенда је, како каже, једна потпуно нова зелена, еколошка и енергетска револуција свуда у свету.

„Ми смо ове године кренули путем зелене транзиције, што је потпуно нови модел раста. Истовремено је циљ да имамо довољно енергије по одрживим ценама поштујући све стандарде заштите животне средине, јер нема више енергетике без екологије. Желимо енергетску безбедност али уз очување животне средине“.

На самом крају, он је позвао све учеснике састанка да узму учешће на састанку Генералног одбора за економију, инфраструктуру и енергетику који ће у формату видео-конференције организовати Парламент Србије 14. децембра. Тема састанка ће, како је рекао, бити „Економије Југоисточне Европе у светлу пандемије COVID-19: улози и перспективе“.

Милићевић је изразио наду да ће тога дана имати конструктивну расправу која ће резултирати усвајањем резолуције и препоруке које ће бити упућене владама учесница ПСЈИЕ, како би се још ефикасније деловало у сузбијању последица изазваних пандемијом COVID -19.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја