21. јул 2021. Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

21. јул 2021. Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Среда, 21. јул 2021.

Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву, за среду, 21. јул 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Дневни ред седнице одређен је у захтеву 233 народна посланика:

  1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о судијама, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о допуни Закона о Високом савету судства, који је поднела Влада;
  3. Предлог закона о попису пољопривреде 2023, који је поднела Влада;
  4. Предлог закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, који је поднела Влада;
  5. Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора COVID-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије, који је поднела Влада;
  6. Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног и административно-техничког особља, који је поднела Влада;
  7. Предлог одлуке о избору Републичког јавног тужиоца, који је поднела Влада;
  8. Предлог одлуке о избору председника судова, који је поднео Високи савет судства и
  9. Листа кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије, коју је поднео Одбор за културу и информисање.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1, 2, 7. и 8. и заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама од 3. до 6. дневног реда седнице.

Народна скупштина започела је први заједнички начелни и јединствени претрес о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о судијама, Предлогу закона о допуни Закона о Високом савету судства, Предлогу одлуке о избору Републичког јавног тужиоца и Предлог одлуке о избору председника судова.

Предложене акте образложили су овлашћени представник предлагача, министарка правде Маја Поповић и представник Високог савета судства Жак Павловић.

До краја дана Народна скупштина закључила је заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1, 2, 7. и 8.

Другог дана рада, 22. јула, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Милија Милетић, Сања Јефић Бранковић, Розалија Екрес, Стефан Кркобабић, Ђорђе Милићевић и проф. др Марко Атлагић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада Народна скупштина започела је заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама од 3. до 6. дневног реда седнице.

Предлоге закона, народним посланицима, у име предлагача образложио је потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Током дана, Народна скупштина је обавила заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама од 3. до 6. дневног реда седнице.

До краја дана, народни посланици размотрили су листу кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије, коју је поднео Одбор за културу и информисање.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда седнице, председавајући потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић, одредио је четвртак, 22. јул 2021. године, са почетком у 18.30 часова као Дан за гласање о тачкама дневног реда Деветог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.

Дан за гласање

У дану за гласање, 22. јула, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о судијама, Предлог закона о допуни Закона о Високом савету судства, Предлог закона о попису пољопривреде 2023, Предлог закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора COVID-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије и Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног и административно-техничког особља.

Народна скупштина усвојила је и Предлог одлуке о избору Републичког јавног тужиоца са 168 гласова народних посланика и изабрала Загорку Доловац на функцију Републичког јавног тужиоца, којој је потпредседник Народне скупштине пожелео у своје и у име народних посланика, успех у раду.

На предлог народне посланице Јелене Жарић Ковачевић да се оспоре предлози за избор председника судова, Народна скупштина није изабрала за председника Основног суда у Зрењанину Златоја Анкића, за председника Основног суда у Прокупљу Гордану Сокић, за председника Основног суда у Панчеву Љиљану Синђић и за председника Основног суда у Руми Биљану Ђуричић. Народни посланици усвојили су Предлог одлуке о избору председника судова, који је поднео Високи савет судства, без оспорених кандидата у целини.

Народна скупштина је већином гласова изабрала за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије Божидара Зечевића.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о судијама

2. Предлог закона о допуни Закона о Високом савету судства

3. Предлог закона о попису пољопривреде 2023

4. Предлог закона о утврђивању финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима услед пандемије COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2

5. Предлог закона о потврђивању Финансијског уговора COVID-19 подршка Влади Србије за мала и средња предузећа и предузећа средње тржишне капитализације између Европске инвестиционе банке и Републике Србије

6. Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства спољних послова и међународне сарадње Републике Италије о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног и административно-техничког особља

7. Предлог одлуке о избору Републичког јавног тужиоца

8. Предлог одлуке о избору председника судова

9. Листа кандидата за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о тачкама дневног реда седнице, потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић закључио је Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву.


Видео (9)

Среда, 21. јул 2021. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 21.07.2021. (I)

Среда, 21. јул 2021. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 21.07.2021. (II)

Среда, 21. јул 2021. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 21.07.2021. (III)

Среда, 21. јул 2021. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 21.07.2021. (IV)

Четвртак, 22. јул 2021. | наставак Деветог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву 22.07.2021. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 4


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја