17. јул 2013. Чланови Надзорног одбора за спровођење Twinning пројекта

17. јул 2013. Чланови Надзорног одбора за спровођење Twinning пројекта

Четвртак, 18. јул 2013.

Одржан састанак Надзорног одбора за спровођење Twinning пројекта

Састанак Надзорног одбора за спровођење Twinning пројекта, који заједнички реализују Народна скупштина и Парламент Грчке почев од 1. јануара ове године, одржан је јуче у Народној скупштини.


На састанку, на коме се расправљало о другом по реду Кварталном извештају који покрива релаизацију пројектних активности у периоду од 18. марта до 17. јуна 2013. године, били су присутни чланови Надзорног одбора на челу са вођама Пројекта Василосом Сволопулосом и Младеном Младеновићем, као и Вера Морандини из Делегације Европске уније у Србији.

На састанку је заједнички констатовано да се реализација активности за сваку од пет компоненти Пројекта одвија у складу са унапред утврђеним планом, и да је након шест месеци од почетка реализацијезавршен период процене стања у Народној скупштини и припремљени први извештаји и препоруке за унапређење њеног рада. Најављено је да ће у наредном периоду број мисија грчких експерата бити смањен, јер следи анализа прикупљених информација и формулисање препорука и процедура ради унапређења законодавног поступка. Препоруке ће се посебно односити на хармонизацију прописа са правним тековинама ЕУ, контролне механизаме Народне скупштине, као и измене организационе структуре и јачање професионализма запослених.

Представљен је и први аналитички извештај и препоруке који су припремили грчки експерти, а у вези са повећањем транспарентности рада Народне скупштине, кроз сарадњу са медијима и цивилним друштвом, као и препоруке за укључивање Народне скупштине у предстојеће преговоре о чланству са ЕУ. Истакнуто је да је скупштинска Служба била активно укључена у све пројектне активности (радионице и семинаре), као и да би било пожељно да се повећа учешће народних посланика. Најављено је одржавање велике конференције почетком септембра о улози парламента у савременим системима јавне управе. Договорено је да се припреми табела са препорукама за сваку од компоненти Пројекта, како би се ефективно пратила њихова имплементација.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
уторак, 21. септембар

Цео календар догађаја