20. фебруар 2014. Председник Народне скупштине у разговору са члановима ad hoc Комитета ПССЕ

20. фебруар 2014. Председник Народне скупштине у разговору са члановима ad hoc Комитета ПССЕ

Четвртак, 20. фебруар 2014.

Одржан састанак председника Народне скупштине и чланова ad hoc Комитета ПССЕ

Уочи ванредних парламентарних избора, председник Народне скупштине др Небојша Стефановић састао се са члановима ad hoc Комитета ПССЕ за посматрање ванредних парламентарних избора у Републици Србији.


У уводном делу састанка Стефановић је представио резултате које је парламент постигао у протеклих осамнаест месеци, посебно истичући прошлогодишњу посету Председника ПССЕ Жан Клод Мињона, коју, како наглашава, сматра великим даном за српски Парламент и снажним признањем оствареног напретка. Стефановић истиче и извештај Европске Комисије, који је најпозитивнији који је Србија, али и Народна скупштина икада добила. У њему је Парланмент оцењен као најтранспарентнија институција у Србији, а то је обезбеђено, пре свега могућношћу да се путем дитректних интернет видео преноса, прати комплетан рад.
Такође, наглашава Стефановић, Парламент је усвојио неколико изузетно значајних конвенција. Једна од њих је да сексуални деликти над малолетним лицима не застаревају, а ту је и Истамбулска конвенција којом се спречавају кривична дела над женама.
Говорећи о статусу жена, Стефановић истиче да је много урађено на подстицању политичке активације жена. Парламент чини 30 процената жена народних посланика, а циљ је да тај број буде и већи, каже Стефановић. Да смо одлучни у тој намери, сведочи и изборна листа Српске напредне странке, за одборнике скупштине града Београда, чији сам потпредседник, на којој се налази 43 процената жена, истакао је Стефановић. Као значајан корак у оснаживању права жена, Стефановић истиче и оснивање Женске парламентарне мреже. Такође, Парламент има велики број представника националних мањина, а очекује се да се на изборима 16. марта нађу четири, а можда и пет мањинских листа, рекао је Стефановић и подсетио да је изборни цензус за мањине 0,4 одсто, што је лако достижно.
Стефановић очекује да ће у наредним месецима бити усвојено између 20 и 25 нових закона који ће унапредити економску ситуацију у земљи и који ће омогућити да више инвеститора улаже у Србију. Учинићемо наше законе мало либералнијим и омогућићемо инвеститорима да се осећају као код куће. Либералнији закони би требало да подстакну самозапошљавање, и омогуће подстицање отварања малих и средњих предузећа, које сматрамо каменон темељацем развоја наше индустрије и наше привреде, каже Стефановић.
Члан Комитета ПССЕ Игор Ивановски, упутио је похвале др Небојши Стефановићу, за велики напредак који је учињен за време његовог мандата као председника Парламента, а члан ad hoc Комитета Педро Аграмунт, је у име делегације питао Стефановића, шта је разлог за расписивање избора. Он се осврнуо на чињеницу да је од протеклих десет, седам избора превремено расписано. Стефановић је изјавио да је циљ расписивања ванредних избора, то што је стечен утисак да реформе морају и могу много брже и темељније да се спроводе, и да су предстојећи избори шанса да се обезбеди стабилна већина. То је од посебне важности, каже Стефановић, јер на усвајање чекају закони, а који неће бити тако популарни. Он је нагласио да није постојао обједињени став о предлозима закона о стечају и раду, а то су закони који, каже Стефановић, представљају основу за успешне реформе.
Стефановић је, такође, нагласио да верује да ће ова, бити једна од најчистијих предизборних кампања, јер је Национално регулаторно тело забранило коришћење било чијег лика у негативном контексту.
Одговарајући на питање на који начин је у предизборној кампањи заступљена тема придруживања Европској унији, Стефановић је рекао да тренутно само једна странка, односно ДСС не подржава еврионтеграције, и да грађани схватају да је прикључење Унији пожељно, због постизања стандарда који омогућавају да се крећемо напред. Он оцењује да је преговарачки тим Србије добро припремљен и верује да можемо постати пуноправна чланица 2020. године.
На састанку је отворена и тема статуса Косова, а Стефановић је истакао да Србија остаје при ставу да неће признати самопрокламовану независност Косова, и да се нада да ће преговори бити настављени.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3