14. јун 2021. Учесници састанка Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља у Насродној скупштини

14. јун 2021. Учесници састанка Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља у Насродној скупштини

Понедељак, 14. јун 2021.

Одржан састанак Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља

Дом Народне скупштине био је домаћин одржавања данашњег састанка Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља.


Генерални секретар ИСП Максимос Харакопулос истакао је да је ова међународна парламентарна организација у протеклом периоду показала способност да се прилагоди новонасталим околностима и да се навикне на нов начин сарадње, путем савремених технологија.

Изразио је задовољство што се овај састанак, први уживо након побољшања ситуације изазване пандемијом, одржава баш у Београду, у Народној скупштини, и навео да тај избор није био случајан, имајући у виду да православље и хришћанство у Србији има дугу традицију и да је оно повезано са идентитетом. Православље је живо и снажно као вера међу српским народом, нагласио је Харакопулос. Он је у свом обраћању навео и да ИСП има 28 година искуства у раду и да је усмерена на питања од значаја за хришћански свет. Као посебно битну тему навео је претварање цркве Света Софија у џамију, указујући на активности које ће спроводити ИСП све док не дође до поништавања ове одлуке.

Европа без хришћанског наслеђа, неће бити Европа, указао је Максимос Харакопулос и додао да се ове године обележава 200 година од почетка грчког устанка, на ком су учествовале хиљаде православаца са Балкана, чиме су отпочеле тектонске промене, које су довеле до њиховог ослобађања на Балкану.

Председник Генералне скупштине ИСП Сергеј Гаврилов у свом обраћању је истакао да у овој организацији постоји дух узајамног разумевања и православне солидарности. Пандемија изазвана корона вирусом свима нам је одржала лекцију о неопходности сарадње у превенцији обољења и доступности лекова, истакао је он и указао на значану улогу православних волонтера који су у тешким данима помагали усамљеним, болесним и старим људима.

Гаврилов је навео да је битно очувати братство на бази православних вредности и супроствити се неонацизму, који се након 75 година поново буди у Европи. Православне вредности и односи треба да се развијају кроз културу, економију и кроз омладински рад, нагласио је Сергеј Гаврилов.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић, обраћајући се на отварању састанка, истакао је да Република Србија изузетно вреднује активности Интерпарламентарне уније православља, посебно промоцију племенитих вредности кроз демократске институције и стварање мреже комуникације и сарадње међу нашим парламентима. Подсетио је присутне да је током последњег састанка Међународног секретаријата у Атини прошле године, на иницијативу Србије констатована чињеница о угрожености хришћанских цркава на Косову и Метохији, из разлога што су све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно наслеђе на Косову и Метохији присвоји као „косовско”, чиме се на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Косову на наслеђу српске и православне културне баштине. Дачић је нагласио да захтеви Приштине за чланство у УНЕСКО представљају веома опасан корак у правцу нарушавања заштите православног хришћанског наслеђа на Косову и Метохији и позвао је хришћане на већу међусобну солидарност.

Шефица делегације Народне скупштине у ИСП Сања Лакић исткла је да је у претходном периоду наша држава доста урадила за православну веру и СПЦ и навела да, како јача српска држава, тако јача и наша црква. „Чувајмо наш православни ход“, поручила је присутнима на крају свог излагања Сања Лакић.

На састанку Међународног секретаријата ИСП представљене су активности у протеклих годину дана и разматран је ефекат пандемије у државама чланицама ИСП.

Парламентарци су размотрили и ситуацију у којој се налазе хришћани у земљама Африке, на основу информација Џорџа Александра, секретара мреже Пан-православног хришћанског друштва.

Учесници састанка обавили су припрему за предстојеће 28. годишње заседање Генералне скупштине ИСП, које ће се одржати на Криту у јулу ове године, а чија ће главна тема бити „Будућност света, будућност Европе после пандемије“.


Видео (1)

Понедељак, 14. јун 2021. | састанак Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља 14.06.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја