5. мај 2014. Посета европског Kомесара за проширење и политику према суседима Народној скупштини

5. мај 2014. Посета европског Kомесара за проширење и политику према суседима Народној скупштини

Понедељак, 5. мај 2014.

Посета европског Kомесара за проширење и политику према суседима Народној скупштини

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се данас са европским Kомесаром за проширење и политику према суседима Штефаном Филеом.


Председница Гојковић изразила је задовољство због посете европског Комесара убрзо након конституисања Парламента и непосредно након избора Владе Републике Србије, истичући да та посета представља значајну подршку европским интеграцијама и реформама које чекају Србију. Председница Народне скупштине је изразила наду да је у Бриселу препознат посебан политички моменат у Србији, а који подразумева резултате недавних избора, након којих је у Парламент ушло шест коалиција са великим консензусом око приоритета спољне политике, пуноправног чланства у Европској унији. Такође, изразила је наду и да ће Европска унија пружити подршку Србији у економским реформама које је најавио премијер Александар Вучић, као и у реформама у области правосуђа, јавне управе, слободе изражавања, поштовања људских права и додала да у томе види значајну улогу Парламента.

Европски Kомесар за проширење и политику према суседима, Штефан Филе рекао је да посета високих представника Европске уније треба да буде израз високих очекивања које ЕУ има од Србије. Филе је истакао да Србија сада има снажну Владу, која има има високе амбиције у смислу процеса придруживања Европској унији и додао да су Кетрин Ештон и он спремни да Србији пруже пуну подршку током тог процеса. Филе је указао и на два изазова са којима се суочавају: усложњавање ситуације у Европи и потреба да грађани Србије већ током процеса придруживања Европској унији осете бољитак. Током разговора, Штефан Филе је указао и на важну улогу Парламента током процеса придруживања, а посебно на улогу Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове.

Састанку су присуствовали и председница Одбора за спољне послове, Ирена Вујовић и председник Одбора за европске интеграције, Александар Сенић.

******

Током посете Народној скупштини, европски Комесар за проширење и политику према суседима Штефан Филе састао се и са представницима посланичких група у Народној скупштини. Филе је изразио подршку еврoпским интеграцијама Србије и истакао изузетно важну улогу Народне скупштине у том процесу. Економски опоравак земље, даље унапређење владавине права и регионална сарадња, а првенствено наставак политичког дијалога са Приштином, приоритети су Србије на путу европских интеграција, навео је Штефан Филе.

Током сусрета са представницима посланичких група, оцењено је да је битно да се постигне квалитет реформи, као и да оне допринесу квалитетнијем животу грађана Србије. Током разговора, истакнута је и важност примене већ донетих закона са европске агенде.

Састанку са европским Комесаром за проширење и политику према суседима присуствовали су, поред председнице Народне скупштине Маје Гојковић и председник ПГ Српска напредна странка Зоран Бабић, заменик председника ПГ Социјалистичка партија Србије Бранко Ружић, председник ПГ Демократска странка Драган Ђилас, председник ПГ Борис Тадић – Нова демократска странка, Заједно за Србију, Зелени Србије Марко Ђуришић, заменик председника ПГ Партија уједињених пензионера Србије Константин Арсеновић, председник ПГ Социјалдемократска партија Србије др Милорад Мијатовић, председник ПГ Јединствена Србија Драган Марковић, председник ПГ Нова Србија Мирослав Маркићевић, председник ПГ Савез војвођанских Мађара Балинт Пастор, председник ПГ Српски покрет обнове - Демохришћанска странка Србије Александар Југовић, председник ПГ Лига социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и председник ПГ СДА Санџака – ПДД Сулејман Угљанин.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1