9. фебруар 2021. Оснивачки састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

9. фебруар 2021. Оснивачки састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Уторак, 9. фебруар 2021.

Одржан оснивачки састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Обраћајући се на оснивачком састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије, председник Народне скупштине Ивица Дачић је истакао да овај Форум представља модеран вид умрежавања, размене информација и иницијатива свих оних који могу да допринесу развоју наше политике у области енергетике.


Дачић је овом приликом рекао да је енергетска политика данас у врху приоритета сваке државе, као и да се у њој преплићу и питања из сфере безбедности, дипломатије, економије, па и јавног здравља и заштите природе. Председник Народне скупштине је нагласио важност чињенице да Форум чини веома широк круг учесника – из парламента, Владе, надлежних агенција, јавних предузећа и других компанија, локалних самоуправа, невладиног сектора, а све са циљем да сталном разменом информација и иницијатива помогну доносиоцима одлука да те одлуке буду у најбољем интересу наше земље.

У свом уводном обраћању, председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава др Александра Томић упознала је присутне са досадашњим радом и резултатима које је Форум постигао, од свог настајања 2015. године. Она је нагласила да то радно тело континуирано прати међународна кретања и промене у свету које су, како каже, од изузетног значаја јер смо окружени ограничењима, односно све је већи раст трошкова када је у питању заштита животне средине, а све мање резерве енергената. Она је истакла да су активности Форума комплементарне са активностима других институција, те да представља идеалну платформу за генерисање информација, идеја и знања и креирање напредних политика. Томић је подсетила да су Дому Народне скупштине, Председништву Републике Србије и Палати Србија, у сарадњи са немачком развојном агенцијом ГИЗ, уручени енергетски пасоши, са идејом да те важне институције крену у реконструисање својих фасада, како би се добила енергетски ефикасна здања, и тиме дао пример свима у држави како треба радити и улагати у тај сектор.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић је навела да се ове године очекују фундаменталне промене у области енергетске политике Србије и енергетске транзиције, кроз допуне и измене законских решења. Истакла је да ће се пред парламентом ускоро наћи измене и допуне закона о енергетици, измене и допуне закона и рударству и геолошким истраживањима, као и два нова закона, закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и закон о обновљивим изворима енергије. Михајловић је указала на значај увођења аукције као потпуно новог и модерног начина конкуренције између произвођача електричне енергије и оценила да соларне електране, соларни панели, ветро-електране и био масе морају бити у већој употреби за производњу зелене електричне енергије. Михајловић је нагласила да ће новим законом о обновљивим изворима енергије бити обухваћена новина која се односи на то, да се на свакој згради, фирми, кући, спортској и фабричкој хали поставе соларни панели, како би се обезбедила све већа производња зелене електричне енергије а смањили трошкови племените електричне енергије, која се добија из прљавих извора енергије.

Учесници састанка, поред народних посланика, били су и представници невладиних организација који су чланови Националног конвента о ЕУ, Агенције за енергетику и остали представници заинтересоване јавности. Др Александра Томић је обавестила присутне да је 23 народна посланика потписало Одлуку о оснивању Парламентарног форума за енергетску политику Србије, те да ће овај Форум наставити са радом и у новом сазиву Народне скупштине. На предлог потпредседника Народне скупштине др Владимира Орлића, за председницу Форума, као и у претходна два сазива Народне скупштине, једногласно је изабрана др Александра Томић. Том приликом су утврђена и Правила о раду ове неформалне парламентаране групе.

Снежана Петровић, чланица Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику информисала је учеснике састанка о учешћу делегације Народне скупштине на састанцима Парламентарног пленума Енергетске заједнице у претходном периоду. Указала је на низ тема које су разматране на тим састанцима, који се одржавају два пута годишње.

Закључујући оснивачки састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије, др Александра Томић најавила је да ће се у скоријем периоду одржати нови састанак овог Форума.


Видео (1)

Уторак, 9. фебруар 2021. | оснивачки састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 09.02.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2