4. јун 2021. Делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Медитерана

4. јун 2021. Делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Медитерана

Петак, 4. јун 2021.

Стална делегација у Парламентарној скупштини Медитерана Народне скупштине учествовала на 15. пленарној седници ове организације

Стална делегација Народне скупштине при парламентарној скупштини Медитерана учествовала је на 15. пленарној седници те организације, која окупља Медитеранске државе Европе, Африке и Блиског истока.


Главне теме о којима се разговарало и за које су донете препоруке су: борба против насиља према женама на подручју Медитерана, вештачка интелигенција и заштита људских права у дигиталном свету, економски утицај COVID 19 у Евро-медитеранском и заливском региону, као и политички одговор у циљу ефикасног опоравка. У оквиру сталног Одбора Парламентарне скупштине Медитерана за економију, социјалну и сарадњу у области животне средине поред разматрања извештаја упућен је и хитан апел за сарадњу у области климатских и еколошких промена у медитеранском региону.

На пленарној седници, донета је Одлука о формирању Женске парламентарне групе Парламентарне скупштине Медитерана. Чланица Сталне делегације Народне скупштине Републике Србије, народна посланица Наташа Михаиловић-Вацић, поздрављајући такву Одлуку рекла је да Србија, односно Делегација Парламентарне скупштине Медитерана може да да огроман допринос раду Женске парламентарне мреже Медитерана, будући да Женска парламентарна мрежа, која постаји у оквиру парламента Србије, пример добре праксе искуства и конкретних резултата у процесу унапређивања родне равноправности, кроз унапређивање постојећих закона и правног оквира и доношења нових прописа која се односе на унапређивање положаја жена.

Према оценама релевантних међународних организација Србија је по заступљености жена у политици на петом месту у Европи и међу првих 20 у свету. Парламент и Влада усмерени су ка сталном унапређивању родне равноправности што је предуслов за развој сваког друштва у унапређивању демократије, и у том смислу подршка и допринос делегације Србије у раду ЖПМ Медитерана може бити од огромног значаја.

„Ако питања родне равноправности и спречавање насиља према женама сагледамо кроз циљеве одрживог развоја Уједињених нација и Агенде 2030 јасно је да су три главна стуба одрживог развоја мир, равноправност и консензус око приоритета одрживог развоја и једног друштва и државе. Као највеће губитнице развоја без мира равноправности и консензуса, жене и јесу највећи промотери ова три стуба развоја. Нема одрживог развоја без мира ни мира без одрживог развоја. То проистиче и из Агенде 2030 Уједињених нација која апострофира едукацију, људска права, родну равноправност, културу мира и ненасилну комуникацију“, истакла је Наташа Михаиловић-Вацић, чланица Сталне делегација у Парламентарној скупштини Медитерана Народне скупштине на пленарној седници.

Другог дана заседања парламентарци из 28 земаља разговарали су о политичкој и безбедносној сарадњи и борби против тероризма. На седници је изабран и нови председник Парламентарне скупштине Медитерана, потпредседници, као и председници три Стална Одбора у оквиру ове организације. За новог председника ПСМ изабран је Ђенаро Миљоре, чији избор је подржала Делегација Србије.

Пленарној седници присуствовали су Верољуб Арсић, шеф Делегације, и чланови и заменици Делегације: Наташа Михаиловић-Вацић, Тијана Давидовац, Ивана Николић и Ана Белoица.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја