23. јул 2021. Члан Сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Младен Грујић

23. јул 2021. Члан Сталне делегације Народне скупштине у Интерпарламентарној унији Младен Грујић

Петак, 23. јул 2021.

Грујић представља ИПУ на заседању Интерпарламентарне скупштине православља

Члан Сталне делегације НС РС у Интерпарламентарној унији Младен Грујић представљао је председника ИПУ на 28. годишњој скупштини Интерпарламентарне скупштине православља (ИСП), која се одржава од 22. до 25. јула 2021. године на Криту.


Током инаугуралне церемоније, истакао је да, упркос чињеници да је пандемија представљала изазов за отпорност парламената, ове институције као чувари људских права и владавине права, остају кључне за изградњу друштава која ће бити боље припремљена да раде у корист грађана изнад свега. Подсетио је на досадашњу успешну сарадњу између ИПУ и ИСП, посебно у области унапређења међукултуралног и међуверског дијалога.

Током обраћања на отварању заседања на тему „Будућност света, будућност Европе након пандемије“, Грујић је оценио да парламенти морају наставити да играју главну улогу у разумевању ризика, усвајању превентивних мера, суочавању са лажним вестима и сарадњи са свим партнерима и актерима. Посебно је указано на значај снажних парламентарних система за остваривање основних људских права, као и заштиту грађана од дугорочних последица пандемије. Јасне процедуре и правила, уз прецизну улогу и одговорност сваког политичког актера, посебно у оквиру извршних и парламентарних институција, могу представљати кључан фактор у припремљености за ванредне ситуације, те на тај начин могу ублажити негативне последице у највећој могућој мери.