6. јун 2023. Учесници састанка

6. јун 2023. Учесници састанка

Уторак, 6. јун 2023.

Сусрет Посланичке групе пријатељства са Пољском са делегацијом Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске

Председница и чланови Посланичке групе пријатељства са Пољском састали су се са делегацијом Одбора за спољне послове Сејма Републике Пољске, на челу са председником Одбора Радославом Фогјелом.


Председница ПГП са Пољском Ана Миљанић, кроз речи добродошлице, истакла је да су односи две земље на изузетном нивоу о чему, како је нагласила, сведочи и низ реализованих посета на највишим државним нивоима у протеклом периоду. Такође, нагласила је значај међупарламентарне сарадње и додала да су чланови Посланичке групе пријатељства са Пољском изузетно мотивисани да томе дају свој пуни допринос. Председница је истакла да је неопходно континуирано радити на унапређењу сарадње у областима културе, образовања и спорта, као областима које на посебан начин повезују народе.

Као једну од најзначајнијих тема за Републику Србију Миљанић је истакла питање статуса територије и народа Косова и Метохије, наглашавајући да су сви инциденти који се тренутно дешавају иницирани од једне стране, те подсетила да је Србија испунила све обавезе из потписаних споразума и договора. Она напомиње да је дијалог и очување мира и стабилности у региону приоритет наше земље и изразила наду да ће доћи до решења тренутне ситуацију у јужној српској покрајини. У контексту неговања мира и сарадње, она је иницијативу Отворени Балкан издвојила као својеврстан пример могућности за успешну економску сарадњу и борбу за заједничке циљеве.

Миљанић је искористила прилику да изрази захвалност Пољској на пријатељској подршци Србији на њеном путу ка пуноправном чланству у Европској унији и информисала делегацију о отварању нових кластера.

Председник Одбора Сејма Републике Пољске Радослав Фогјел изразио је захвалност на топлој добродошлици и у име делегације упутио изразе најдубљег саучешћа поводом трагедија које су почетком маја погодиле Србију.

Он се сагласио са саговорницом да међупарламентарна сарадња игра значајну улогу у односима две земље и изразио задовољство због бројности чланова Посланичке групе пријатељства са Пољском, нагласивши да је у Сејму Пољске формирана Пољско–српска група пријатељства, којом председава потпредседница Сејма. Фогјел је изразио уверење да ће отварање Пољског културног центра, који ће се налазити у Србији додатно повезати два народа на пољу културе, али и да је важно уложити напоре како би се надградила економска и привредна сарадња, те истакао Отворени Балкан као својевсну прилику за охрабрење пољских компанија да инвестирају у Србији.

Говорећи о европском путу Србије Фогјел је поручио да Пољска стоји на располагању са својим искуством, примерима добре праксе и пријатељском жељом да, као неко са искуством веома дугог приступања ЕУ помогне.

На тему ситуације на КиМ он је изразио наду да ће се пронаћи решење које ће бити задовољавајуће за обе стране и нагласио да је воља Србије да кроз дијалог и испуњавање својих потписаних обавеза дође до решења итекако видљива.

Састанку су присуствовали и у разговору учествовали и чланови ПГП са Пољском Сандра Јоковић, Хаџи Милорад Стошић, Милан Радин, Наташа Ивановић и Горан Милић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја