1. децембар 2022. Сусрет делегација одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије и Велике народне скупштине Републике Турске

1. децембар 2022. Сусрет делегација одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије и Велике народне скупштине Републике Турске

Четвртак, 1. децембар 2022.

Сусрет делегација одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије и Велике народне скупштине Републике Турске

Чланови Одбора за спољне послове, на челу са председником Одбора Борком Стефановићем, састали су се данас у Народној скупштини са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Републике Турске, коју предводи председник Одбора Акиф Чагатај Килич.


Наводећи да ова посета пружа прилику да се настави успешна међупарламентарна сарадња, Борко Стефановић је истакао и да су односи Србије и Турске на највишем нивоу у последњих неколико деценија.

Турска је велика, утицајна земља и добар пример за Србију, имајући у виду да је сачувала независност и своје националне интересе у тешким временима, указао је Стефановић. Он је истакао нужност учлањења Србије у ЕУ у што краћем року, указавши да је то државни интерес.

Председник Одобора је у разговору оценио и да, упркос томе што је признала независнот тзв. државе Косово, Турска конструктивно приступа питању нормализације односа између Београда и Приштине. Стефановић је нагласио да Београд никад неће признати независност, нити подржати чланство тзв. Косова у УН, и онда када буде био постигнут споразум са Приштином.

Он је упозорио и на велику опасност и могуће компликовање ситуације у случају чланства тзв. Косова у НАТО, и замолио турске колеге да искористе свој утицај како би указали на штетност таквог чина.

Борко Стефановић се осврнуо и на успешну привредну сарадњу између Србије и Турске и изразио уверење да ће бити настављена истим трендом, кроз нове инвестиције и заједничке инфраструктурне пројекте у Србији. Оценио је да је Турска, са својом снажном економијом, фактор стабилности на два континента, и додао да је значајно што је Турска препознала кључну улогу Србије за стабилност Западног Балкана.

Председник Одбора за спољне послове турског парламента Акиф Чагатај Килич сложио се да су односи две земље у успону и додао да је томе у великој мери допринео директни дијалог између два председника Реџепа Тајипа Ердогана и Александра Вучића. Оценио је да трговинска размена расте сваким даном, као и да у туризму стоји велики потенцијал за даљи развој наших односа, посебно имајући у виду да је потписан споразум о путовању са личним картама, који српска страна још треба да ратификује.

Килич је навео и да проблеми између Београда и Приштине, као и сва отворена питања треба да се решавају дијалогом.

Састанку је присуствовала и заменица председника Одбора за спољне послове Марина Рагуш, као и чланови Одбора Усаме Зукорлић, Елвира Ковач, Драгиња Влк, Немања Јоксимовић, Наташа Јовановић, Биљана Пантић Пиља, Угљеша Марковић и Дуња Симоновић Братић.

Марина Рагуш се у разговору осврнула посебно на тренутну ситуацију у Европи, и последице сукоба у Украјини. Указала је да Србија подржава поштовање међународног права и да је очување територијалног интегритета и суверенитета сваке државе од кључног значаја, те је подсетила да је Србија осудила руску агресију на територију Украјине. Рагуш је истакла да у овим околностима, енергетика представља највећи изазов за нас и да је неопходна енергетска диверзификација. У том смислу, Турски ток пружа енергетску стабилност потребну за нашу земљу, грађане и привреду, оценила је Рагуш.

Саговорници су током разговора нагласили значај остварене привредне сарадње и указали да турске фирме у Србији запошљавају преко 6000 радника. Заједнички су оценили важност инфраструктурних пројеката који се изводе, а Усаме Зукорлић је указао да постоји и додатни простор за улагања и развој инфраструктуре на подручју Санџака. Једносгласно су осудили терористичке нападе у Истанбулу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја