30. септембар 2021. Стална делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини Савета Европе на јесењем заседању

30. септембар 2021. Стална делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини Савета Европе на јесењем заседању

Четвртак, 30. септембар 2021.

Стална делегација Народне скупштине при ПС СЕ учествовала на јесењем заседању

Парламентарна скупштина Савета Европе, последњег дана заседања одржала је расправу о актуелној ситуацији на тему: „Западни Балкан између демократских изазова и европских тежњи: која је улога Савета Европе“.


У расправи су учествовали чланови сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини проф. др Жарко Обрадовић и Дубравка Филиповски.

Проф. др Жарко Обрадовић је истакао да је регион Западног Балкана у сваком аспекту део Европе, а да се земље региона граниче са чланицама Европске уније. „Све земље Западног Балкана желе да буду чланице ЕУ, али у протекле две деценије остварен је мали напредак у интеграцији региона у чланство ЕУ. Део одговорности лежи на самим земљама Западног Балкана које нису показале спремност да довољно брзо и одлучно реформишу своја друштва. Али већи део одговорности лежи на институцијама Европске уније и политици које воде поједине чланице ЕУ“, закључио је проф. др Обрадовић.

Дубравка Филиповски у свом обраћању је истакла да је земљама Западног Балкана потребно чланство у ЕУ, али да је и ЕУ потребан Западни Балкан. „Србија се залаже да четири европске слободе буду што пре примењене у региону кроз пројекат „Отворени Балкан „ нагласила је Филиповски.

Чланови сталне делегације су, током четири дана заседања, активно учествовали у раду Парламентарне скупштине, како у раду радних тела, тако и у пленарном заседању. Члан делегације Зоран Томић учестовао је у расправама „Социо-економске неједнакости у Европи“ и „Право на здраву животну средину“. Елвира Ковач поставила је питање председавајућем Комитетом министара П. Сијарту, министру спољних послова Мађарске и Николи Димитрову, заменику председника Владе Републике Северне Македоније.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја