6. јул 2021. Шефица делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС Весна Марковић

6. јул 2021. Шефица делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС Весна Марковић

Уторак, 6. јул 2021.

Учешће делегације Народне скупштине на заседању ПС ОЕБС

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС учествује на редовном годишњем заседању у хибридном формату, које се одржава од 30. јуна до 6 јула.


Шефица делегације Весна Марковић учествује на заседању које се одржава у Бечу у Аустрији, а чланови делегације Жарко Обрадовић, Душица Стојковић и Предраг Рајић учествују у онлајн формату.

Први дан заседања започео је састанком Генералног комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања. Заседање је отворио Киријакос Хаџијани председавајући Комитета. На седници је представљен извештај потпредседнице ПС ОЕБС Кари Хериксен под називом „Оснажење мултирателаризма у време глобалних криза: Парламентарни позив за глобалну акцију“.

У четвртак 1. јула одржано је заседање Генералног комитета за економске послове, науку, технологију и заштиту животне средине. Комитетом је председавала Дорис Барнет, а на заседању је био представљен извештај Елоне Џебрее Хоџа из Албаније под назвом „Оснажење мултирателаризма у време глобалних криза: Парламентарни позив за будућу акцију“. На седници Комитета је учествовао члан делегације Скупштине Србије у ПС ОЕБС, народни посланик Жарко Обрадовић.

Шефица делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Весна Марковић и чланица делегације Душица Стојковић су трећег дана заседања учествовале у раду Генералног комитета за политичке послове и безбедност ПС ОЕБС. Седница је отворена уводним излагањем конгресмена Ричарда Хадсона, председавајућег Комитета. Након уводног излагања, специјални известилац Комитета Лауринаса Касциунаса је представио учесницима свој Извештај. Извештај се такође бавио питањем јачање мултилатерализма у време глобалних криза, као и могућим одговорима националних парламената у смислу предузимања конкретних акција у будућности. Након представљања извештаја је уследила дебата у којој су учествовали чланови Комитета.

Седница Сталног комитета је одржана у понедељак 5. јула у Бечу у палати Хофбург. На заседању Сталног комитета учествују шефови националних делегација и чланови Бироа ПС ОЕБС . Народну скупштину Републике Србије је представљала Весна Марковић, шефица делегације Скупштине Србије. На Комитету је представљен Извештај генералног секретара ПС ОЕБС Роберта Монтеле и Извештај председника ПС ОЕБС Лорда Петера Боунеса.

Пленарна седница је одржана 6 јула. Представницима парламента чланица ПС ОЕБС су се обратили Лорд Петер Бовнес, председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а, који је известио о активностима ове Међународне скупштине, и Ан Линде, председавајућа ОЕБС-а и министарка спољних послова Шведске, која је представила приоритете шведског председавања ОЕБС-ом и планиране циљеве и активности.

Учесници ПС ОЕБС су двотрећинском већином одлучили да ставе на дневни ред хитне тачке поднете од стране украјинске, холандске и делегације Сједињених америчких држава . Након тога су представљени извештаји о учешћу чланова ПС ОЕБС у посматрачким мисијама у Бугарској, Албанији и Јерменији.

Годишње заседање је завршено избором председника, осам потпредседника и благајника ПС ОЕБС, као и чланова бироа три комисије. Гласање се спроводи путем електронског система који гарантује тајност гласања, сигурност гласачке платформе и праћење процеса гласања.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2