18. септембар 2021. Александар Чотрић на изборном месту у Руској Федерацији

18. септембар 2021. Александар Чотрић на изборном месту у Руској Федерацији

Понедељак, 20. септембар 2021.

Изјава Александра Чотрића, посматрача испред Интерпарламентарне скупштине православља на изборима у Руској Федерацији

На изборма у Руској Федерацији одржаним од 17. до 19. септембра 2021. године, био сам у својству међународног посматрача у име Интерпарламентарне скупштине православља, на основу позива председника Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Владимира Володина и на основу одлуке Међународног секретаријата ИСП да будем представник организације. Акредитацију за праћење избора издала ми је Централна изборна комисија Руске Федерације.


Своју функцију посматрача избора обављао сам без било каквих утицаја и притисака, независно и самостално. Избори у Руској Федерацији за парламент и регионалне и локалне органе власти били су потпуно слободни, демократски, регуларни и у складу с највишим европским и светским стандардима.

На бирачким местима која сам 18. септембра 2021. године посетио у Московској области, у граду Одинцово и околини, нисам уочио никакве неправилности. Представници изборне комисије и бирачких одбора упознали су ме са санитарним протоколима који се примењују на бирачким местима, видео надзором који се обавља, могућности гласања електронским путем, контролом изборног процеса од стране представника изборних листи и начинима чувања гласачих листича током три дана гласања од 17. до 19. септембра 2021. године. Разговарао сам и са представницима политичких странака присутним на бирачким местима који нису имали примедбе на изборни процес.

Бирачима је било омогућено да бирају између различитих политичких опција. Изборна администрација је своје дужности обављала на законит и ефикасан начин. Основна грађанска права су била поштована. Законодавни оквир пружа добру основу за спровођење демократских избора и изборним листама је било омогућено да спроводу кампању и надзор над изборним процесом на слободан начин.

Централна изборна комисија је поштовала све законске рокове, функционисала је на ефиксан и транспарентан начин и за ове изборе је донела детаљна упутства, укључујући и правила о раду бирачких одбора.

Јавни медији су обезбеђивали једнако време учесницима избора да би могли да представе своје изборне платформе у складу са законским обавезама.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја