Уторак, 13. децембар 2011.

Јачање капацитета народних посланика за остваривање контролне функције над законодавним процесом и радом Владе

У овиру Програма јачања законодавних и контролних капацитета Народне скупштине, предвиђеног Меморандумом о сарадњи између Народне скупштине Републике Србије и Вестминстерске фондације за демократију, Народну скупштину су 12. и 13. децембра посетили посланици Доњег дома Парламента Уједињеног краљевства и парламента Шкотске. Делегацију Доњег дома чинили су Ема Рејнолдс (Лабуристичка партија) Министарка у сенци за Европу и Карен Ламли (Конзервативна партија) шеф Групе свих парламентарних странака за Србију и посланик парламента Шкотске Тавиш Скот (Либерално демократска партија).


Током дводневне посете Народној скупштини чланови делегације учествовали су у раду радионице за народне посланике у оквиру друге компоненте Програма у циљу јачања капацитета народних посланика за остваривање контроле функције над законодавним процесом и радом Владе. Народни посланици су са колегама дискутовали о питањима и институтима за које су српски парламентарци, чланови Саветодавног одбора Програма, изразили посебну заинтересованост у оквиру различитих тема, као што су: постављање питања министрима на седници одбора о раду министарства, постављање питања министрима и Влади на пленарној седници, као и питања у писаном облику, механизми контроле рада министара, односно Владе од стране надлежних одбора, разматрање извештаја о раду Владе на седницама одбора и на пленарној седници, као и утицај извештаја, делокруг рада и улога одбора за разматрање предлога закона и анализа и провера закона, као и однос медија према раду парламента и посланика.

Током састанака, народни посланици су и упоредном анализом, сагледали начин рада и функционисање радних тела у Народној скупштини, Доњем дому Парламента Уједињеног краљевства и парламента Шкотске.

У дводневном раду учествовали су потпредседници Народне скупштине Гордана Чомић и Никола Новаковић и народни посланици Бранка Љиљак, Кенан Хајдаревић, Елвира Ковач, Младен Грујић, Срђан Миковић, Влатко Ратковић, Ненад Константиновић, Срђан Спасојевић, Ђуро Перић, Радослав Миловановић, Стојанка Петковић, Гордана Рајков, Ласло Варга, Јелена Травар Миљевић, Петар Петровић, Јадранка Јовишић, Дејан Николић и заменик генералног секретара Младен Младеновић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2