23. јун 2021. Сусрет председника и чланова ПГП са Малезијом и шефом мисије амбасаде Малезије

23. јун 2021. Сусрет председника и чланова ПГП са Малезијом и шефом мисије амбасаде Малезије

Среда, 23. јун 2021.

Сусрет председника и чланова Посланичке групе пријатељства са Малезијом и шефом мисије амбасаде Малезије

Председник Посланичке групе пријатељства са Малезијом Вук Мирчетић и чланови те групе разговарали су у Дому Народне скупштине са шефом мисије амбасаде Малезије Каирулом Тазрилом Тармизијем, о унапређењу свеукупних односа између две земље.


Вук Мирчетић је на почетку састанка упознао Каирула Тазрила Тармизија са податком да Посланичку групу пријатељства са Малезијом тренутно чини три народна посланика, али да је интересовање за чланство у овој групи изразило још 16 чланова, што додатно говори о јакој жељи за унапређењем односа.

Мирчетић је честитаo Каирулу Тазрилу Тармизију на избору за шефа Мисије амбасаде Малезије и оценио да ће искуство које он носи, обзиром да је обављао функцију у Министарству спољних послова Малезије, допринети још успешнијој заједничкој сарадњи.

Вук Мирчетић је подсетио на чињеницу да су дипломатски односи између тадашње СФРЈ и Малезије успостављени 1967. године и додао да одређене активности које спроводи Малезија, чине је економским лидером у свом региону. С тим у вези, Мирчетић је навео да уочава одређене сличности са активностима које спроводи председник Александар Вучић које чине Србију економским лидером у нашем региону. Оценио је да политика коју води председник Вучић, ствара атрактивно пословно окружење у коме се отварају нова радна места, смањује незапосленост и омогућава напредак.

Мирчетић је такође поменуо недавне догађаје који повезују два народа, као што је договор између ФК Црвена Звезда и Малезије у вези Франшизе академије Црвене Звезде у Малезији и оснивања клуба пријатељства између Србије и Малезије пре две годинe од стране Виктора Лазића који је и председник тога клуба.

Шеф мисије Каирул Тазрил Тармизи је изразио задовољство због чињенице да ће посланичку групу пријатељства чинити 19 народних посланика и додао да наше две земље имају добру основу за унапређење односа на свим пољима. Такође, навео је да постоји простор за унапређење сарадње у области економије, спорта и образовања.

Кад је реч о сарадњи у области образовања, Вук Мирчетић је упознао саговорника са пројектом „Свет у Србији“, који представља значајан допринос међународној сарадњи, у оквиру којег се пружа стипендирање и студентима из Малезије.

Учешће на састанку узео је и Виктор Лазић, оснивач клуба пријатељства између Србије и Малезије и председник Удружења за културу, уметности и међународну сарадњу „Адлигат“, истакавши да је циљ овог удружења унапређење односа у свим областима двеју земаља. Упознао је присутне на састанку да се у његовом приватном музеју књига налази више од два милиона књига, а међу њима и значајан број књига из Малезије, као и предмети из ове далеке земље.

На састанку је говорила Љиљана Малушић и Виктор Јевтовић, који су том приликом говорили о евентуалном укидању визног режима и о унапређењу туризма.

На крају састанка, саговорници су оценили да је размена искустава веома значајна за оба народа, нарочито у области културе, образовања и спорта.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2