15. април 2021. Сусрет председнице ПГП са Мароком са амбасадором Краљевине Марока у Србији

15. април 2021. Сусрет председнице ПГП са Мароком са амбасадором Краљевине Марока у Србији

Четвртак, 15. април 2021.

Сусрет председнице ПГП са Мароком са амбасадором Краљевине Марока у Србији

У Дому Народне скупштине одржао се састанак председнице ПГП са Мароком Тамаре Пилиповић са амбасадором Краљевине Марока у Републици Србији Њ. Е. Мохамедом Аминеом Белхажом на ком се разговарало о традиционално пријатељским односима две земље.


Тамара Пилиповић је изразила задовољство због сусрета са амбасадором и истакла да су билатерални односи две земље на високом нивоу, али да се и даље успешно развијају и додатно оснажују, кроз јачање сарадње у областима од заједничког интереса. Истакла је да је дипломатски односи успостављени 1957. године, уз одређене стагнације 2004. године, када је Србија повукла признање Западне Сахаре, након чега су успостављени успешни дипломатски односи.

Председница ПГП са Мароком захвалила је амбасадору Белхажу на принципијелној подршци његове земље очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије и нагласила да је позиција Србије по питању Западне Сахаре позната и непромењива, што додатно говори да наше две земље везује приврженост међународном праву.

Такође, изразила је захвалност руководству Марока на гласању против пријема такозваног Косова у УНЕСКО и Интерпол.

Пилиповић је указала и на одличну парламентарну сарадњу о којој сведоче узајамне посете председника парламената две земље и подсетила на податак да је 2018. године потписан Меморандум о разумевању две земље. Указала је да је последња парламентарна посета била 2019. године и изразила очекивање да ће се чим се побољша епидемиолошка ситуација размена посета наставити. Према њеним речима, постоји простор и потенцијал за даљи развој парламентарне сарадње, нарочито кроз сарадњу радних тела и посланичких група пријатељства.

Када је у питању економка сарадња, навела је да је увоз у дефициту, да Мароко добро послује на нашем тржишту, док Србија мало слабије на мароканском.

Додала је да су у Мароку присутне српске фирме, попут Хемофарма из Вршца, Тетрапака, Мостоградње Београд, док интерес за мароканско тржиште имају Енергопројект и Хидротехника.

Пилиповић је истакла да се Република Србија одговорно понела у борби против пандемије, да се процес вакцинације спроводи одлично и да су грађанима на располагању четири врсте вакцине. Нагласила је да је Србија пружила подршку и региону, омогућивши људима из региона вакцинисање у нашој земљи. Такође, додала је да је Србија једна од ретких земаља која је и страним дипломатама омогућила вакцинисање. У врло кратком времену изграђене су две ковид болнице, у циљу збрињавања оболелих од COVID-19 и пружања помоћи здравственом систему, као и да је у изградњу још једна ковид болница, у Новом Саду. Такође, указала је да је Република Србија у 2020. години, када је цео свет захватила пандемија корона вируса, остварила најмањи пад БДП у Европи.

Амбасадор Марока се сложио са председницом ПГП да су односи две земље на високом нивоу и да се заснивају на поверењу и међусобном поштовању. Потврдио је да наше две земље везује приврженост међународном праву и интереси који се заснивају на одбрани територијалног интегритета земаља и међусобној подршци у међународним организацијама. Амбасадор је додао да је Мароко поред тога што је гласао против чланства Косова у УНЕСКО и Интерпол, гласао и против његовог уласка у Светску царинску организацију. Да је сарадња две земље интензивна сведочи и податак да је од 2017. године реализовано 16 међусобних посета, подвукао је амбасадор.

Саговорници су разговарали и о програму „Свет у Србији“ у оквиру којег су прошле године обезбеђене две стипендије за студенте из Марока, док је у овој години то право стекло шест студената.

На крају састанка је закључено да су односи Марока и Србије пријатељски и искрени и да постоји простор за додатну сарадњу у области пољопривреде, одбране, културе, образовања и економије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 22. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја