3. октобар 2022. Председник Одбора за спољне послове у разговору са амбасадором Кипра у Београду

3. октобар 2022. Председник Одбора за спољне послове у разговору са амбасадором Кипра у Београду

Понедељак, 3. октобар 2022.

Сусрет председника Одбора за спољне послове са амбасадором Кипра у Београду

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић примо је данас у Народној скупштини амбасадора Кипра у Београду Димитриоса Теофилакту, са којим је разговарао о актуелној политичкој ситуацији и односима две државе.


Борко Стефановић је истакао да су Србија и Кипар традиционално пријатељске државе, које гаје добре дипломатске, културне и туристичке везе.

Он се захвалио на принципијелној позицији Кипра на непризнавању тзв. државе Косово. Истакао је да је у ово време великих изазова и притисака, битно да се наставе преговори Београда и Приштине, о свим отвореним темама, осим о признавању независности, и додао да замрзнути конфликт није добро решење.

Стефановић је навео да би било изузетно битно да се Народна скупштина укључи у преговарачки процес, и истакао да је Посланичка група УЈЕДИЊЕНИ - ССП, ПСГ, ПРЕОКРЕТ, СЛОГА предложила формирање Комисије коју ће чинити представници посланичких група, као и представници САНУ и СПЦ, која ће утврдити платформу за даље преговоре Београда и Приштине.

Амбасадор Кипра Димитриос Теофилакту се сложио да је битно да се наставе преговори и да се ради на нормализацији односа Београда и Приштине и додао да Кипар задржава своју позицију по питању непризнавања тзв. Косова.

На састанку је било речи и о актуелној политичкој ситуацији у Европи. Борко Стефановић је навео да је сада прави тренутак да Србија, као држава кандидат за чланство у ЕУ, усклади своју спољну политику са спољном политиком ЕУ. Он је истакао да ће ускоро предложити Одбору за спољне послове и на пленарној седници, усаглашавање спољне политике Србије са ЕУ. Амбасадор Теофилакту је оценио да је битно да Србија буде конзистетнта у својој политици, у којој ће следити своје виталне националне интересе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја