Петак, 10. децембар 2021.

Учешће председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамера Бачевца на конференцији: Ефикасна примена Европске конвенције о људским правима са фокусом на извршавање пресуда Европског суда за људска права

Поводом обележавања Међународног дана људских права, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац обратио се учесницима Конференције о ефикасној примени Европске конвенције о људским правима са фокусом на извршавање пресуда Европског суда за људска права, која се одржала у Београду 10. децембра 2021. године, у организацији Канцеларије Савета Европе у Београду.


Том приликом он је истакао да Република Србија, као чланица Савета Европе и земља кандидат за чланство у Европској унији, посебну пажњу посвећује питањима људских права и усклађивању домаћег законодавства и праксе са међународним уговорима. Указао је на напредак који је Народна скупштина постигла у овом сазиву у унапређењу правног оквира када је реч о људским правима. Посебно се осврнуо на забрану дискриминације која има значајно место у Европској конвенцији о људским правима и у том смислу указао на активности Народне скупштине. Унапредили смо решења предвиђена Законом о забрани дискриминације и донели нови Закон о равноправности полова, као и законе који треба да допринесу квалитетнијем и ефикаснијем реализовању права грађана и да повећају транспарентност рада органа јавне управе, а то су Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и Закон о Заштитнику грађана. Такође, истакао је да је у Одбору за људска и мањинска права и равноправност полова посебна пажња посвећена ромској националној мањини и у том циљу је образован Пододбор за питања Рома.

На крају, Бачевац је закључио да боље разумевање Европске конвенције о људским правима и промовисање вредности које она штити и гарантује од стране свих институција, укључујући и Народну скупштину, представља најсигурнији пут да до кршења њених одредби и не дође и да наши грађани не морају да долазе у ситуацију да своја права остварују пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја