26. новембар 2021. Делегације Одбора за културу и информисање Народне скупштине и Одбора за културу Парламента Грузије

26. новембар 2021. Делегације Одбора за културу и информисање Народне скупштине и Одбора за културу Парламента Грузије

Петак, 26. новембар 2021.

Сусрет председнице Одбора за културу и информисање Сандре Божић са председницом Одбора за културу Парламента Грузије Елисо Болквадзе

Председница Одбора за културу и информисање Сандра Божић, разговарала је данас у Народној скупштини са председницом Одбора за културу Парламента Грузије Елисо Болквадзе, о значају парламетарне дипломатије и могућностима за дубљу сарадњу две земље у области културе.


Упознајући саговoрницу са радом Одбора, Сандра Божић је истакла да је током овог мандата, кроз сарадњу Одбора за културу и информисање са надлежним Министарством за културу и информисање, обављен значајан посао, наводећи да је усвојено више од десет предлога закона који се тичу круцијалних области културе. Она је навела и да се у наредно време очекује усвајање кровног закона који се тиче културног наслеђа.

Председница Одбора за културу и информисање посебно се похвалила чињеницом да је буџетом за 2022. годину, који је усвојен ове недеље у Народној скупштини, Министарству културе и информисања опредељено изнад један одсто од буџета, чиме је премашен европски просек, што је последица изузетних економских резултата који је наша земља постигла, чак и у години коју је обележила пандемија корона вируса.

Сандра Божић је у разговору истакла важност парламентарне дипломатије и изразила наду да ће се кроз сарадњу надлежних одбора за културу парламената Србије и Грузије, додатно унапредити наши парламентарни односи.

Председница Одбора за културу Парламента Грузије Елисо Болквадзе истакла је да област културе постаје од изузетног значаја за Грузију, да се ради на новој стратегији за културу, као и да се спроводе важне реформе у овој области.

Саговорнице су се сложиле да је дипломатија у области културе веома значајна и истакле важност „Etnology Festa“ који се одржава у Београду, под покровитељством супруге председника Републике Србије Тамаре Вучић, на којем ће бити представљени грузијски дизајнери.

Сложиле су се да би било од обостране користи да се организују дани грузијске културе у Србији и српске културе у Грузији, и заједнички оцениле да би то допринело дугорочној сарадњи између наше две државе.

На састанку је било речи и о значају равноправног учешћа жена у политичком и друштвеном животу. Сандра Божић је истакла да су жене у Србије успеле да се изборе за већу видљивост и партиципацију у политици, те да данас, захваљујући уведеним квотама, 40 одсто народних посланика у Парламенту чине жене, као и да је 50 одсто жена на министарским позицијама у Влади Србије, на сугестију председника Републике Александра Вучића мандатарки Владе Ани Брнабић. И даље радимо на повећању броја жена на руководећим положајима у локалним самоупрвама, нагласила је Божић.

Састанку су присуствовале и чланице Одбора за културу Розалија Екрес и Снежана Пауновић, чланица Одбора за културу Парламента Грузиеје Катуна Квитсиани, као и амбасадор Грузије у Србије на нерезиденцијалној основи Давид Дондуа.

Током разговора, Розалија Екрес, као припадница мађарске националне мањине, посебно је нагласила да Србија, кроз своје норме и институције, обезбеђује неговање и очување националног и културног идентитета мањинских заједница, док се Снежана Пауновић захвалила Грузији на принципијелном ставу и поштовању територијаног интегритета и суверенитета наше државе. Највећи део српског културног наслеђа налази на територији јужне српске покрајине Косово и Метохија, те је зато важно да имамо пријатеље, као што је Грузија, који разумеју неправду која нам је начињена, нагласила је Пауновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2