17. јун 2021. Председник Одбора за Косово и Метохију мр Милован Дрецун са  амбасадорком Румуније у Београду Њ.Е. Силвијом Давидоу

17. јун 2021. Председник Одбора за Косово и Метохију мр Милован Дрецун са амбасадорком Румуније у Београду Њ.Е. Силвијом Давидоу

Четвртак, 17. јун 2021.

Сусрет председника Одбора за Косово и Метохију и амбасадорке Румуније

Председник Одбора за Косово и Метохију мр Милован Дрецун састао се са амбасадорком Румуније у Београду Њ.Е. Силвијом Давидоу.


Амбасадорка је изразила заинтересованост за интензивирање сарадње са Одбором за Косово и Метохију јер, како је истакла, Румунија посебну пажњу посвећује косовском питању. Она је обавестила председника Одбора да је иста молба упућена и премијерки Владе Републике Србије Ани Брнабић, министру спољних послова Николи Селаковићу, као и директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу.

Поновила је да Румунија остаје принципијелна у свом ставу да не призна самопроглашену државу Косово и да је за Румунију прихватљиво само оно решење које је прихватљиво за Србију. Такође је нагласила да Румунија снажно подржава Србију на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

Председник Одбора изразио захвалност на пријатељској подршци Румуније и спремност да будућа сарадња буде интензивирана и продубљена. Дрецун је детаљно информисао амбасадорку о ситуацији на Косову и Метохији. Говорио је о питањима несталих особа, имовине, скрнављењу српских светиња, приштинској опструкцији дијалога, не признавању изборне воље српског народа на КиМ и нагласио да Србија неће одустати од тражења решења ових горућих питања:

„Спремни смо да трагамо за компромисним решењем, до њега ћемо доћи искључиво политичким средствима и дијалогом. Оно што је сигурно је да Србија никада неће признати лажну државу Косово“, рекао је Дрецун.

Он је упозорио амбасадорку на једну посебно узнемирујућу чињеницу, а то је формирање војске Косова.

„Према Резолуцији 1244 ни једна војна формација, осим КФОР, не би смела да буде на Косову и Метохији, а они ипак јачају специјалне јединице, праве нову базу у Ђаковици и врше притисак на Србе да уђу у безбедносне снаге“, рекао је Дрецун.

Према његовим речима до 2029. година та војска би требало да стекне пуне оперативне способности, а служење војног рока би било обавезно за мушкарце од 18 до 34 године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја