8. март 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије са генералним секретаром Савета Европе

8. март 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије са генералним секретаром Савета Европе

Уторак, 8. март 2022.

Сусрет председника Народне скупштине са генералном секретарком Савета Европе

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са генералним секретаром Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић.


Председник Скупштине Дачић изразио је задовољство због посете Пејчиновић Бурић Београду. Истакао је да је Србија врло задовољна сарадњом са Саветом Европе, који пружа значајну подршку Србији на путу реформи и пуноправном чланству у ЕУ, кроз подршку и сарадњу на пољу владавине права, демократизације друштва и унапређења људских права. У том контексту, Дачић је посебно поменуо подршку Венецијанске комисије, са којом је остварена блиска сарадња на сету правосудних реформи.

Генерални секретар Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић изразила је захвалност на гостопримству и истакла да ће Савет Европе, као и до сада, наставити да пружа подршку кроз заједничке програме између СЕ и ЕУ, међу којима је и програм „хоризонталне сарадње“. Рекла је да је кроз сарадњу са стручним телима СЕ у Србији постигнут евидентан напредак у области заштите људских права, заштити слободе изражавања и слободи медија, слободи окупљања и удруживања, заштити националних мањина.

Током састанка размењена су мишљења о актуелној ситуацији у Украјини. Пејчиновић Бурић искористила је прилику да информише председника Скупштине о активностима које Савет Европе предузима овим поводом, подвлачећи да су дијалог и дипломатија једини начин да се дође до решења.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић поздравио је одлуку ПССЕ да упути посматрачку мисију за председничке и парламентарне изборе у Србији, са чијим представницима се састао прошле недеље. Изразио је спремност и отвореност за сарадњу са представницима посматрачке мисије ПССЕ, као и до сада.


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 8. март 2022. | састанак председника Народне скупштине Ивице Дачића са генералном секретарком Савета Европе Маријом Пејчиновић Бурић 08.03.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2