27. октобар 2021. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиом

27. октобар 2021. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиом

Среда, 27. октобар 2021.

Сусрет председника Народне скупштине Ивице Дачића са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиом

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиом.


У срдачном и пријатељском разговору двојице бивших колега истакнуто је да су односи између Републике Србије и Народне Републике Кине традиционално добри и да су упркос свим препрекама последњих година достигли један потпуно нови ниво.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић искористио је прилику да још једном изрази велику захвалност Народној Републици Кини за помоћ коју је током претходне године упутила народу Србије због кризе изазване пандемијом вируса Ковид-19. Несебична помоћ коју Кина наставља да пружа је прави доказ стратешког партнерства и пријатељства између наше две земље.

Министар спољних послова Народне Републике Кине Ванг Ји изразио је захвалност бившем колеги на срдачној добродошлици и рекао да његова данашња посета представља још једну потврду пријатељства две земље. Захвалио је председнику Народне скупштине Ивици Дачићу на доприносу који је на својим претходним функцијама дао развоју добрих односа између Србије и Кине, посебно истичући да је Ивица Дачић био први министар спољних послова који је посетио Кину у фебруару прошле године на почетку пандемије. Србија је тада јасно показала подршку и солидарност у изазовном и тешком тренутку за Кину.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је захвалност на принципијелној подршци Кине у очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Такође је истакао заинтересованост Србије за даље интензивирање политичког дијалога на највишем и високом нивоу, као и унапређење сарадње у различитим областима.

Када је у питању рад парламената, саговорници су констатовали да билатерални парламентарни односи између две земље данас добијају нови замах кроз свеобухватно стратешко партнерство. Сарадња посланика реализује веома успешно кроз сарадњу група пријатељства и кроз рад Комисије за сарадњу између Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса.

Државни саветник и министар Ванг Ји пренео је поздраве председника кинеског парламента Ли Жансуа председнику НСРС Ивици Дачићу.

Председник Скупштине истакао је да са својим кинеским колегом Ли Жаншуом настоје да дају додатни допринос развоју парламентарне сарадње, о чему сведоче њихови онлајн састанци. Изразио је наду да ће ускоро имати прилике и да размене посете.

Састанку су присуствовали и потпредседници НСРС Владимир Орлић и Радован Тврдишић, шеф поланичке групе Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић и шеф посланичке групе пријатељства са НР Кином Жарко Обрадовић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја