17. јун 2021. Учесници састанка

17. јун 2021. Учесници састанка

Четвртак, 17. јун 2021.

Сусрет председнице Посланичке групе пријатељства са Ираком са вишим државним секретаром у Министарству спољних послова Републике Ирак

Председница Посланичке групе пријатељства са Ираком Самира Ћосовић и члан Групе Зоран Томић, разговарали су данас у Дому Народне скупштине са са вишим државним секретаром у Министарству спољних послова Републике Ирак Низаром Ал Хуарлахом, који борави у посети Републици Србији.


Самира Ћосовић је навела да пријатељство наше две земље траје дуже од шест деценија и да датира још из периода бивше Југославије. Између Србије и Ирака нема отворених питања, истакла је она и додала да увек има простора за унапређење сарадње у различитим областима.

Ћосовић је навела да је међупарламентарна сарадња битан сегмент билатералних односа и изнела уверење да ће, у складу са побољшавањем епидемиолошке ситуације, ускоро доћи до планиране размене посета парламентарних делегација. То ће допринети продубљивању сарадње посланичких група пријатељства два парламента, али и радних тела, навела је она. Указала је да је од изузетне важности унапредити и сарадњу унутар међународних парламетарних организација, нарочито Интерпарламентарне уније.

Самира Ћосовић се захвалила саговорнику на принципијелном ставу Ирака у вези са непризнавањем самопрокламоване независности тзв. државе Косово, упркос спољним притисцима и констатовала да постоји обострана подршка између наших држава по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета.

У разговору је навела да Србија даје и пуну подршку ирачкој борби против Исламске државе, као и спремност Србије за сарадњу са Ираком у борби против екстремизма и тероризма.

Државни секретар у Министарству спољних послова Ирака Ал Хуарлах сложио се са саговорницом да наше две земље имају дугу историју пријатељских односа. Истакао је да парламенти могу дати велики допринос у области дипломатије и да је од обостраног интереса размена искустава и знања парламентараца.

Изнео је подршку за став Србије по питању Косова и Метохије, наводећи да се и Ирак налази у сличној ситуацији, и да такође показује одлучност да се проблеми са суседима реше мирним путем и да се оствари регионална безбедност и сарадња.

Низар Ал Хуарлах је указао да постоји много савремених изазова, као што су тероризам, миграције, климатске промене, које захтевају удружене напоре и глобалну сарадњу да би били побеђени.

Члан ПГП Зоран Томић је истакао је усмереност Србије на регионалну сарадњу и одржавање добросуседских односа, о чему сведочи и донација вакцина државама региона, у борби против пандемије изазване корона вирусом. Томић је истакао и као веома битну, иницијативу председника Србије Александра Вучића да се успостави „Мини Шенген“, ради унапређења регионалне сарадње, али и европких интеграција држава Западног Балкана.

Током састанка, саговорници су заједнички оценили да је сарадња у области војне индустрије од великог значаја, као и да постоји неискоришћени потенцијал за унепређење сарадње Србије и Ирака у областима грађевине, енергетике, инфраструктуре, прехрамбене индустрије и ИТ, као и у областима културе и образовања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја