8. фебруар 2012. Сусрет председника посланичких група у Народној скупштини са председником Доњег дома Парламента Републике Италије

8. фебруар 2012. Сусрет председника посланичких група у Народној скупштини са председником Доњег дома Парламента Републике Италије

Среда, 8. фебруар 2012.

Сусрет председника посланичких група у Народној скупштини са председником Доњег дома италијанског Парламента

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић и председници посланичких група састали су се данас у Дому Народне скупштине са председником Доњег дома Парламента Италије Ђанфранком Финијем.


Поздрављајући високог госта, председница Народне скупштине и председници посланичких група истакли су да је до ове посете дошло у важном моменту за Србију, с обзиром на то да ће наредних дана решавати питање стицања статуса кандидата за чланство у Европској унији. Парламентарци су истакли да високо цене подршку коју Италија пружа Србији на путу европских интеграција и изразили очекивање да ће се она наставити.

Посебно је указано да Италија показује разумевање за ставове Србије о питању Косова и Метохије и не чини додатне притиске на Србију по том питању.

Председници посланичких група оценили су да је Италија један од најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље, као и да још има простора за унапређење економске сарадње, укључујући и инвестиције у Србији, следећи пример Фијата.

Председник Доњег дома италијанског Парламента Фини истакао је традиционално пријатељство италијанског и српског народа и добру међупарламентарну сарадњу између две земље. Србија је, у историјском и културном смислу, дала значајан допринос изградњи европског идентитета и самим тим је део Европе. Нагласио је регионални аспект сарадње у контексту глобалне кризе и оценио да је Србија кључни фактор на Балкану. Такође је истакао и потребу уравнотеженијег приступа Брисела решавању питања Косова и Метохије, ради постизања праведног и одрживог решења.

У разговору су учествовали председници посланичких група: Велимир Илић (Нова Србија), Милош Алигрудић (Демократска странка Србије – Војислав Коштуница), Момо Чолаковић (ПУПС), Балинт Пастор (Мањина), Бранко Ружић (СПС-ЈС) и Нада Колунџија (За европску Србију), као и представници посланичких група Јудита Поповић (ЛДП) и Сузана Грубјешић (УРС).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5